Geometria analityczna trójkąt
Iza: Punkty A(−4,4) ,B(4,0) są wierzchołkami trójkąta ABC, a punkt M(3,4) jest punktem przecięcia
wysokości tego trójkąta. Znajdź współrzędne wierzchołka C.
4 wrz 23:47
Janek191:
A = ( − 4; 4), B = ( 4; 0)
M = ( 3; 4)
C = ( x; y)
Mamy:
pr AM II OB ; gdzie O = ( 0; 0 )
zatem pr BC II OY ⇒ C = ( 4; y)
Prosta AB:
y = ax + b
4 = − 4a + b
0 = 4a + b
−−−−−−−−−−−−−−−− dodajemy stronami
4 = 2 b
b = 2
−−−−−
4a = − b = − 2
a = − 0,5
−−−−−−−
y = − 0,5 x + 2 − równanie pr AB
============
pr CM jest prostopadła do prostej AB, więc
− 0,5 a2 = − 1
a2 = 2
y = 2 x + b2 i M = ( 3; 4) , więc
4 = 2*3 + b2
− 2 = b2
y = 2 x − 2 − równanie pr. CM
========
Prosta CM przecina się z prostą BC w punkcie C
y = 2 x − 2
x = 4
zatem
y = 2*4 − 2 = 6
Odp. C = ( 4; 6)
==================
5 wrz 08:54
Janek191:
A = ( − 4; 4), B = ( 4; 0)
M = ( 3; 4)
C = ( x; y)
Mamy:
pr AM II OB ; gdzie O = ( 0; 0 )
zatem pr BC II OY ⇒ C = ( 4; y)
Prosta AB:
y = ax + b
4 = − 4a + b
0 = 4a + b
−−−−−−−−−−−−−−−− dodajemy stronami
4 = 2 b
b = 2
−−−−−
4a = − b = − 2
a = − 0,5
−−−−−−−
y = − 0,5 x + 2 − równanie pr AB
============
pr CM jest prostopadła do prostej AB, więc
− 0,5 a2 = − 1
a2 = 2
y = 2 x + b2 i M = ( 3; 4) , więc
4 = 2*3 + b2
− 2 = b2
y = 2 x − 2 − równanie pr. CM
========
Prosta CM przecina się z prostą BC w punkcie C
y = 2 x − 2
x = 4
zatem
y = 2*4 − 2 = 6
Odp. C = ( 4; 6)
==================
5 wrz 08:55
Artur Jasica: Jak źle jak dobrze to jest
29 maj 12:52
Mateusz Kulig: Zdania ekspertów są podzielone
29 maj 12:52
Mateusz Kulig: Admin prosze usuń mój komentarz wyżej bo kumpel się podszył pode mnie thx
29 maj 13:02
Piotr Twaróg: No no chłopaki, nieładnie
29 maj 13:03
janek191:
Prawie 7 lat upłynęło
29 maj 13:31
Mateusz Kulig: Jezus Maria legenda żyje
29 maj 15:17