Oblicz pole czworokąta.
Mary:

Oblicz pole czworokąta.
PS. ten czworokąt jest dowolny, to nie jest żadna konkretna figura
4 wrz 23:35
Godzio:
P =
√(p − a)(p − b)(p − c)(p − d)
Gdzie p to połowa obwodu. (Wzór Brahmagupty, a po co ten okrąg ? Odpowiedz sobie sam

)
4 wrz 23:39
Mila:
Godzio, uczęszczasz ( w czasie roku akademickiego) na jakieś koło?
Bardzo mi się podobają zadania z Uniwersytetu Wrocławskiego. Podziwiam Twoich nauczycieli
akademickich za ich aktywność.
4 wrz 23:45
Mary: tak nam podał zadanie nauczyciel

i niestety tego wzoru nie mieliśmy, więc obawiam się, że to
nie przejdzie

nie można jakimś innym sposobem tego zrobić?
4 wrz 23:45
Godzio: Mila, żebym ja miał jeszcze na to czas, praktycznie całe dnie pracuje

Koła są, ale to chyba bardziej dla licealistów, gimnazjalistów.
4 wrz 23:52
Godzio:
No to trzeba się pomęczyć w takim razie,
Prowadzę przekątną AC, korzystam z faktu, że suma kątów na przeciwko jest równa 180
o (wynika
to z faktu wpisania czworokąta w okrąg) i lecimy z twierdzenia cosinusów:
AC
2 = 36 + 100 − 2 * 6 * 10 * cosα
AC
2 = 16 + 144 − 2 * 4 * 12 * cos(180 − α) [ cos(180 − α) = − cosα ]
Odejmuje równania od siebie:
| | 1 | | 4√5 | |
0 = 20 − 44 − 120cosα − 96cosα ⇒ cosα = − |
| ⇒ sinα = |
| |
| | 9 | | 9 | |
| | 1 | | 1 | |
P = |
| * 6 * 10 * sinα + |
| * 4 * 10 * sin(180 − α) [ sin(180 − α) = sinα ] |
| | 2 | | 2 | |
Dokończ
4 wrz 23:58
Mary: DZIĘKUJĘ

!
5 wrz 00:10