matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Tomk:
czy ktoś mógł by mi wytłumaczyć dlaczego ta całka jest tyle równa:
x
∫
= −
√
1−x
2
√
1−x
2
4 wrz 23:28
Godzio:
Podstawienie:
1
1 − x
2
= t stad x dx = −
dt
2
1
dt
1
−
∫
= −
∫t
−1/2
dt = − t
1/2
+ C = −
√
1 − x
2
+ C
2
√
t
2
4 wrz 23:31
Tomk:
Dzięki
4 wrz 23:32