Sinus kąta ostrego wynosci pierwsiastek 3/5
JPJP: Sinus kąta ostrego wynosci √35 podaj boki (jak usunąć niewymiernośćz takiego ułamka?)
4 wrz 22:52
ICSP: | | √3 | |
sinx = √3/5 = |
| = ... |
| | √5 | |
Teraz usuniecie niewymierności nie powinno sprawić Ci problemów
4 wrz 22:53
5-latek: jaki trojkat ?
| | √3 | |
sinx= |
| −niewymiernosc usuwa sie z mianownika . To trzeba usuwac niewymiernosc z tego |
| | 5 | |
ulamka czy nie trzeba ?
4 wrz 22:56
JPJP: wychodzi
√10 bok szukany

?
4 wrz 22:57
ICSP: niestety o bokach nic nie jesteśmy wstanie powiedzieć.
4 wrz 23:01
PW: Pytanie było sformułowane niechlujnie. Czy mamy do czynienia z dowolnym trójkątem, w którym
sinus jednego z kątów jest równy √35? A może z trójkątem prostokątnym? (wtedy możemy
podać proporcje boków, czyli w jakimś sensie podać boki).
4 wrz 23:35