Wielomian
bezendu:
Wykaż, że nie istnieje wielomian W(x) stopnia trzeciego o współczynnikach całkowitych, które
spełniają warunki W(2)=3 i W(−2)=2
wielomian stopnia trzeciego W(x)=ax3+bx2+cx+d
W(2)=8a+4b+2c+d=3
W(−2)=−8a+4b−2c+d=2
8b+2d=5 i co dalej ?
4 wrz 22:43
Piotr 10: 2(4b+d)=5
4b+d⇒d∊C ⋀ b∊C
4b+d≠2,5 bo d∊C ⋀ b∊C
Zatem Ls≠Ps
Czyli nie istnieje taki wielomian o ws. cał
4 wrz 22:49
bezendu: I to wszystko ? Dzięki
4 wrz 22:50
4 wrz 22:50
Piotr 10: Eta moje rozwiązanie dalsze jest poprawne?
4 wrz 22:52
Eta:
tak , jak najbardziej
4 wrz 22:55
tim: Dobrywieczór
4 wrz 23:01
Eta:
Hej
tim
4 wrz 23:25