Podaj liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości parametru k.
czarny112: Podaj liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości parametru k.
a) x2+(2−k)*x+k+3=0
Prosze pomozcie. Nie moge obliczyc delty, i nie wiem jakie warunki dac.
Powinienem potem obliczyc delte, delty, ale nie moge nawet delty równania rozwiązać.
4 wrz 22:27
bezendu:
Δ=(2−k)2−4(k+3)
Δ=k2−4k+4−4k−12
Δ=k2−8k−8
rozważ przypadki i rozwiąż nierówność
Δ<0
Δ=0
Δ>0
4 wrz 22:32
5-latek: a=1
b=2−k
c=k+3
Delta = (2−k)2−4*1*(k+3) policz delte i
Rownanie ma 2 rozwiazania gdy delta >0
rownanie ma jeden pierwiastek podwojny gdy delta =0
Rownanie nie ma rozwiazan gdy delta <0
4 wrz 22:34
sushi_ gg6397228:
wypisz a, b, c dla postaci ax2+bx+c=0
4 wrz 22:34
bezendu:
4 wrz 22:34
czarny112: Dziekuje
4 wrz 22:35
Eta:
Δ=(2−k)
2−4*1(k+3)= 4−4k+k
2−4k−12= k
2−8k−8
dla Δ=0 ⇔k
2−8k−8=0 1 rozwiązanie
Δ
1= 64 +32 = 96 ,
√Δ1= 4
√6
| | 8+4√6 | |
dla k1= |
| = 4+2√6 lub k2= 4−2√6 −−− 1 rozwiązanie |
| | 2 | |
dla Δ<0 ⇔ k ∊ (4−2
√6, 4+2
√6) −− brak rozwiązań
dla Δ>0 ⇔ k∊(−
∞, 4−2
√6) U ( 4+2
√6,
∞) −−− 2 różne rozwiązania
4 wrz 22:36
czarny112: Nie moglem sobie poradzic z policzeniem delty. Dalem rady dzięki bezendu. Delte znam i mysle ze
dalej dam sobie rade

mialem lekka zacme. Dziekuje
4 wrz 22:41