Logarytmy
kalinka91: a) 102+log3
b) 5−1+2log54
c) 36log65−0,25
d) 27log32−1/3
e) 32+log34
f) 25−1/3log227
4 wrz 22:23
irena_1:
a)
102+log3=100 *10log3=100*3=300
4 wrz 22:28
irena_1:
b)
| | 1 | | 1 | | 4 | |
5−1+log54= |
| *5log54= |
| *4= |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
4 wrz 22:28
irena_1:
c)
| | 25 | |
36log65−0,25=36log65 : 360,25=62log65 : 4√36=6log625 :√6= |
| |
| | √6 | |
4 wrz 22:30
irena_1:
d)
| | 8 | |
27log32−13=27log32 : 2713=33log32:3=3log38:3= |
| |
| | 3 | |
4 wrz 22:32
irena_1:
e)
32+log34=32 * 3log34=9*4=36
4 wrz 22:33
4 wrz 22:33
kalinka91: irena
1, dziękuję bardzo

4 wrz 22:46