długość łuku
kamil123: Obliczyć długość łuku krzywej: f(x)=ln(sinx) x∊[π4,π2]
z góry wielkie dzięki
4 wrz 21:46
kamil123: ∫√1+(1/sinx)2dx i nie wiem co zrobić z tym
4 wrz 23:18
Godzio:
Wklepałem z ciekawości do wolframa i zacząłem się bać to liczyć
4 wrz 23:23
colo: kamil123, źle zróżniczkowałeś funkcję f, dlatego wychodzi nieciekawa całka

Zapomniałeś o
pochodnej funkcji wewnętrznej.
4 wrz 23:25
Godzio:
Ano też prawda
4 wrz 23:29
kamil123: a no tak głupi błąd wielkie dzięki
4 wrz 23:30
Mila:
| | 1 | | cosx | |
(ln(sinx))'= |
| *cosx= |
| |
| | sinx | | sinx | |
| | cos2x | | sin2x+cos2x | | 1 | |
1+ |
| = |
| = |
| |
| | sin2x | | sin2x | | sin2x | |
masz całkę
| | 1 | |
L=a∫b( |
| )dx całkę masz we wzorach |
| | sinx | |
4 wrz 23:35
kamil123: Wielkie dzięki Mila
4 wrz 23:39
Mila:
A już myślałam, że niepotrzebnie to pisałam.
4 wrz 23:41