Wykres funkcji f(x)=-2x^2 przesunięto o 8 jednostek w prawo i 2 jednostki do doł
kamczatka: Wykres funkcji f(x)=−2x2 przesunięto o 8 jednostek w prawo i 2 jednostki do dołu, otrzymując
wykres funkcji g.
Ja zapisałem to funkcję tak: −2(x−8)2−2
ale w jednym z podpunktów mam aby tę funkcję zapisać w postaci kanonicznej a ja ją już tak
zapisałem. To jak można to funkcję jeszcze inaczej zapisać od razu patrząc na treść?
4 wrz 21:19
Mila:
Masz dobrze.
Właśnie w takiej postaci masz zostawić.
4 wrz 21:35
5-latek: To nie jest prawidlowy zapis funkcji
Powinna byc ona zapisana tak g(x)=−2(x−8)2−2 i to jest postac kaniniczna .
4 wrz 21:36