usuń niewymierność z mianownika
szybki: 1/√2 + √3 −1
proszę o pomoc
/ − kreska ułamkowa
4 wrz 21:04
5-latek: | | 1 | |
tak na szybko to w wyrazeniu |
| pomnoz licznik i mianownik przez √2 i mamy |
| | √2 | |
| | 1 | | √2 | | √2 | | √2 | |
|
| * |
| = |
| = |
| teraz dodaj do tego √3−1 i licz |
| | √2 | | √2 | | √2*√2 | | 2 | |
dalej
4 wrz 21:09
Bogdan:
To jakieś utrapienie z nieumiejętnością stosowania nawiasów. Tu jak sądzę powinien być
| | 1 | |
zapis 1/(√2 + √3 − 1), ale lepiej i czytelniej jest tak: |
| |
| | √2 + √3 − 1 | |
4 wrz 21:18
szybki: właśnie tak, proszę o pomoc
4 wrz 21:21
Bogdan:
| 1 | | √2 − (√3 − 1) | |
| * |
| = ... dokończ |
| √2 + (√3 − 1) | | √2 − (√3 − 1) | |
4 wrz 21:26
szybki: dziękuję
4 wrz 21:27