podzielnosc
zadanie: 1. Czy istnieje liczba naturalna, której kwadrat
a) ma sume cyfr równa 12 ;
b) ma sume cyfr równa 13 ;
c) ma sume cyfr równa 14 ;
d) jest zakonczony cyframi ...222?
wedlug mnie a) nie b) tak c) nie d) nie i tak samo bylo w odpowiedziach ale chce sie upewnic
czy dobrze mysle
a) nie bo 1+2=3 wiec nie moze to byc kwadrat liczby naturalnej
b) tak bo 1+3=4 czyli 22
c) nie bo 1+4=5
d) nie bo ostatnia cyfra moze byc 0 lub 1 lub 4 lub 6 lub 5 lub 9
4 wrz 20:52
zadanie: 2. Dane sa takie liczby całkowite dodatnie a, b, c, d, ze liczby a+b, b+c, c+d, d+a
sa podzielne przez 7. Czy stad wynika, ze
a) liczba a jest podzielna przez 7 ;
b) liczba a+c jest podzielna przez 7 ;
c) liczba b−d jest podzielna przez 7 ;
d) liczba a+b+c+d jest podzielna przez 7 ?
odp.: a) N b) N c) T d) T
a+b=7k stad a=7k−b; b=7k−a
b+c=7m stad b=7m−c; c=7m−b
c+d=7n stad c=7n−d; d=7n−c
d+a=7p stad d=7p−a; a=7p−d
a) a=7k−b=7k−7m+c lub a=7p−d=7p−7n+c nie wiem czy c jest podzielne przez 7 wiec a nie wiem czy
jest podzielne przez 7 czyli odp. nie
b) a+c=7k−b+7m−b=7(k+m)−2b lub a+c=7k−b+7n−d lub a+c=7p−d+7m−b lub a+c=7p−d+7n−d czyli odp. nie
c) b−d=7k−a−7n+c nie wiadomo lub b−d=7k−a−7p+a=7(k−p) podzielne ale w tym pierwszym nie bylo
wiadomo
d) (a+b)+(c+d)=7k+7n=7(k+n) podzielne przez 7 odp. tak
prosilbym o sprawdzenie tych przykladow i poprawienie bledow
moze jest jakis inny jeszcze sposob?
4 wrz 21:17
Mila: b)inaczej (chociaż tu łatwo podać przykład 49)
c) ? Inaczej.
Przypomnij sobie jakie reszty może dać kwadrat liczby naturalnej przy dzieleniu przez 3 .
4 wrz 21:17
irena_1: a)
Nie, bo kwadrat ma sumę cyfr podzielną przez 3, więc musi dzielić się przez 3. Ale wtedy liczba
musi dzielić się przez 3 i kwadrat takiej liczby musi dzielić się przez 9, a 12 przez 9 się
nie dzieli.
b)
Tak− patrz liczba 49− jest kwadratem liczby 7.
d)
Nie, bo kwadrat liczby naturalnej może kończyć się cyframi: 0, 1, 4, 5, 6 lub 9, nie może
kończyć się cyfrą 2
4 wrz 21:23
zadanie: kwadrat liczby naturalnej przy dzieleniu przez 3 moze dawac reszty 0 lub 1.
c) 14:3=4 r 2 wiec nie moze byc
b) 13:3=4 r1 wiec nie wiadomo
4 wrz 21:24
irena_1: 2.
a)
a=1
b=6
c=8
a+b=7
b+c=14
NIE
b)
NIE− te same przykłady
c)
b+c=7k
c+d=7t
(b+c)−(c+d)=b−d=7(k−t)
TAK
d)
a+b=7k
c+d=7w
a+b+c+d=7(k+w)
TAK
4 wrz 21:29
zadanie: 3. Dany jest siedmiokat foremny A1A2A3A4A5A6A7. Czy trójkat AiAjAk jest równoramienny,
jezeli
a) i=4, j =5, k =7 ;
b) i=1, j =4, k =7 ;
c) i=3, j =4, k =7 ;
d) i=2, j =4, k =7 ?
Chcialbym zapytac czy jest jakis inny sposob na zrobienie tego zadania oprocz rysunku?
4 wrz 21:31
Mila:
b)Masz konkretny przykład 49, więc tak, chociaż różnie może być przy reszcie 1.
4 wrz 21:31
zadanie: dziekuje za odpowiedzi
4 wrz 21:32
zadanie: czyli w tym zadaniu 2 niepotrzebnie tyle rozpisywalem
4 wrz 21:33
zadanie: a 3 da sie bez rysunku?
4 wrz 23:19
zadanie: ?
4 wrz 23:49
Mila:
Lepiej z rysunkiem, to geometria przecież.
4 wrz 23:59