Wyznacz równanie prostej
Djud221: Wyznacz równanie prostej będącej obrazem prostej o równaniu y = −x + 3 względem punktu :
S ( −4 , 7 )
Prosiłbym równiez o wytłumacznie
4 wrz 20:41
Arlan: Zauważ że prosta ta przechodzi przez punkt S zatem jej obrazem będzie ona sama
4 wrz 20:51
Djud221: Czy mólbyś mi to z lekka naszkicować?
4 wrz 20:58
Arlan: Po prostu rysujesz prostą

wyliczasz dwa punkty np. jaką wartość będzie miał y dla x=0 czyli
po podstawieniu do równania y=3 oraz jaką będzie miał np. dla x=1 i wyjdzie y=2. I potem
łączysz te dwa punkty (0;3) i (1;2), tworzysz z nich prostą i zaznaczasz S (−4;7). Powinien on
wyjść tak że leży na tej prostej
4 wrz 21:16
Arlan: To że leży na niej widać, ponieważ podstawiasz do równania jego współrzędne i się wszystko
zeruje
4 wrz 21:17
Djud221: Chodzi mi o ta prostą pierwsza w pionie czy w poziomie?
4 wrz 21:20
Janek191:
4 wrz 22:24