szkicowanie wykresu funkcji
Kinia:

Naszkicuj wykres funkcji:
f(x)=−
√x+4
f1(x)=
√x−−−−−−−−−>(nad strzałką Tu−>(przekształcenie)[−4,0] (po strzałce tej dużej)
f2(x)=
√x+4−−−>(nad strzałką s OX)f(x)=−
√x+4
Czy dobrze jest to zadanie wykonane?
Pierwsza linia u góry po prawej stronie to
√x
Ta po lewej u góry to przesunięta o przekształcenie, a u dołu − fioletowa, to po odbiciu
względem symetralnej OX, jest to dobrze?
Pytanie, czy rysunek dobrze wykonałam?
Czy przekształcenie powinno być względem symteralnej OX czy jednak OY?(niestety niezbyt wiem
czy jednak OX − jeśli dobrze chciałabym by mi ktoś to wyjaśnił)
Robiliśmy podobne zadania, ale prostrze...
Niezbyt wiem kiedy stosować OX a odbicie OY
4 wrz 20:38
sushi_ gg6397228:
jest OK
symetria wzgledem OX
y=f(x)
to po symetrii mamy y1= −f(x)
4 wrz 20:54
Kinia: Rysunek również jest dobrze...?
Miałam też naszkicować takie dwie funkcje:
f(x)=−(x−2)2
f1(x)=x2 −−−−−>(nad strzałką: Tu[2,0] (za strzałką) f2(x)=(x−2)2−−−>(nad strzałką Sox)
f(x)=−(x−2)2
f(x)=(2−x)2
f1(x)=x2 −−−−−>(nad strzałką: Tu[−2,0] (za strzałką) f2(x)=(x+2)2−−−>(nad strzałką Soy)
f(x)=(−x+2)2
I chciałabym się zapytać, kiedy stosować w takim razie Soy a Sox?
I o co chodzi z tym wędrującym minusem w obydwóch przypadkach, bo dla mnie to niezrozumiałe...
4 wrz 21:02
sushi_ gg6397228:
4 wrz 21:06
sushi_ gg6397228:
symetria OY
y= f(x)
y1= f(−x)
4 wrz 21:08
sushi_ gg6397228:
y=−(x−2)2
y=x2 wyjsciowa
potem y1= (x−2)2 −−> przesuwamy o 2 w prawo
y2= −(x−2)2 symetria OX
4 wrz 21:09
sushi_ gg6397228:

czarny−− y=x
2
zielony y= −(x−2)
2
4 wrz 21:10
sushi_ gg6397228:
robimy przekształcenia, aby lepiej się liczyło
y=(2−x)2= [ −(x−2)]2= (x−2)2 i teraz wiadomo jak sie za to zabrac
4 wrz 21:12
Kinia: Nie rozumiem do końca...
4 wrz 21:34
Kinia: ten pierwszy rysunek, dotyczy tego:?
f(x)=−(x−2)22 f1(x)=x2 −−−−−>(nad strzałką: Tu[2,0] (za strzałką) f2(x)=(x−2)2−−−>(nad
strzałką Sox) f(x)=−(x−2)2
Bo w zeszycie mam tu tylko względem oy, nie mam nic poniżej osi x...
Nie rozumiem w takim razie co jest źle...?
4 wrz 21:35
sushi_ gg6397228:
o 21.06− wykres pierwiastka−−> zadanie nr 1
poniżej osi OX=== symetria OX
na pewno w tym zadaniu jest OX; moze jest bład przy przepisaniu i jest OY
4 wrz 21:42
Kinia: Tsaa, już zauważyłam − pomyliłam wartości z argumentami − dziękuję bardzo, rysunek już w
zeszycie poprawiam : >
Resztę też już chyba zrozumiałam, jeszcze raz wielkie dzięki! =)
4 wrz 21:51
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
4 wrz 21:58
Kinia: Tylko... jednak jedno pytanko...
Skoro w tym:
f(x)=(2−x)2
f1(x)=x2 −−−−−>(nad strzałką: Tu[−2,0] (za strzałką) f2(x)=(x+2)2−−−>(nad strzałką Soy)
f(x)=(−x+2)2
na początku jest to (2−x)2 co jest tym samym co (x−2)2
A później jest (x+2)2 po przekształceniu, to nie jest ogólna zmiana −f(x), a nie tylko f(−x)?
Nie rozumiem czemu zmienił się w sumie cały zapis, a nie tylko x, a mimo to jest względem osi
OY, jak oś OY to f(−x)?
4 wrz 22:13
Kinia: Bo jak dla mnie po przekształceniu powinno być − choć wiem że w tej sytuacji nie może (−x+2)2,
wtedy jest zmiana tylko tego x, a więc odbija się względem osi OY bo f(−x)
4 wrz 22:17
sushi_ gg6397228:
przeciez nigdzie dalej nie ma y= (x+2)2 u mnie
4 wrz 22:18
Kinia: Znaczy tfu.... (−x−2)2, bo na początku jest (2−x)2 czyli (x−2)2,
a gdy x sie zmieni, bo ma "−" to jest właśnie to f(−x) czyli oy, jak dla mnie
(x+2)2, to zmiana całego zapisu, a nie tylko argumentu...
4 wrz 22:19
Kinia: Mogłabyś pokierować mnie i pokazać błąd w tym:
f(x)=(2−x)2
f1(x)=x2 −−−−−>(nad strzałką: Tu[−2,0] (za strzałką) f2(x)=(x+2)2−−−>(nad strzałką Soy)
f(x)=(−x+2)2
Po prostu go nie widzę, a mi sie nie zgadza z tym, że jest odbite względem osi OY...
4 wrz 22:21
Kinia: Poprosiłabym bardzo...
4 wrz 22:21
sushi_ gg6397228:
pokazałem jak nalezy zrobić przekształcenie
4 wrz 22:25
sushi_ gg6397228:

w funkcji wyjściowej zrobilem sobie ułatwienie
(−x+2)
2= (x−2)
2 i dlatego nie miałem symetrii OY, a przesunięcie o potem symetria OX
4 wrz 22:30
sushi_ gg6397228:
tamte obliczenia i podobne są "za mocno skomplikowane" i lepiej sobie nie utrudniać
4 wrz 22:33
Kinia: Tylko... teraz mówię o tym drugim zadanku, gdzie chyba nie ma odbicia OX
Znaczy... Podałam trzy zadanka − jedno na samym początku, a następnie dwa nieco niżej.
Teraz mówię o tym drugim z tych dwóch dodanych później.
Ten rysunek co wykonałeś to był do tego pierwszego z dwóch zadanek i rozumiem jak najabrdziej,
jednakze chodzi mi o drugie zadanko...
Gdzie jest przesunięcie a następnie symetria, ale względem OY
Nie chodzi mi o zadanko:
f(x)=−(x−2)2 bo tu będzie OX, bo się po przekształceniu pojawi (x−2)2, czyli minus znika,
czyli zmiana całej funkcji −> −f(x)
A mi chodzi teraz o:
f(x)=2−x)2...
4 wrz 22:37
sushi_ gg6397228:
zrobiłem trik i nie miałem już potem symetrii OY, jak u Ciebie
4 wrz 22:40
Kinia:

f(x)=(2−x)
2
Najpierw rysuję x
2 − czarna
Później przekształcenie: [−2,0] − czerwona
i względem osi OY, gdyż (2−x)
2 różni się od (x+2)
2 f(−x) − niebieskie
Tak mam zapisane w zeszycie i chciałabym sie zapytać gdzie w takim razie mam bład, albo czy
mógłbyś mi wyjasnić czemu jest własnie to OY, a nie OX, skoro jak dla mnie roźni się nie tylko
argumentem (f(−x), a całą wartością (−f(x))...
Proszę...
4 wrz 22:43
Kinia: Czarna jest po środku − ale ją zwiało :c
4 wrz 22:46
sushi_ gg6397228:
moze na innym przykladzie
y=x2
OX y1= −x2 y1= − f(x)
OY y2= (−x)2====x2 y2 = f(−x)
wszystko zależy gdzie wstawimy znak minusa, to takie dostaniemy przekształcenie − symetrie
i teraz w zadania
y= (x+2)2
OY y1= (−x+2)2
OX y2= − (x+2)2
4 wrz 22:50
Kinia: Ojej, ojej, ojej − dziękuję prześlicznie!
W końcu rozumiem, rozumiem, jeju xd
Mi trzeba tłumaczyć czasem jak głupkowi xd
Wybacz za czas jaki poświęciłeś, ale wiedz że teraz zasnę spokojnie, jeszcze raz WIELKIE
DZIĘKI! =)
Spokojnej nocy życzę =)
4 wrz 22:52
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
4 wrz 22:57