matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdź sumę szeregu
Kamil:
∑
x
n
* 3
n
n+1
4 wrz 20:29
Krzysiek:
a sumowanie jest od... ∑
n=0
∞
t
n
=1/(1−t) całkując obustronnie otrzymasz szukaną sumę (dla t=3x)
4 wrz 20:55
Kamil:
od n=1 Nie rozumiem tego zapisu
4 wrz 22:31