Przekształcenia ciągłe
Topologia: Czy istnieje funkcja ciągła z [0;1] w R jak tak to jak ona mniej więcej wygląda?
Dziękuję za pomoc
4 wrz 20:29
Janek191:
Tak.
Np. y = f(x) = a x ; x ∊ < 0; 1 > ; a ≠ 0
ZWf = < 0 ; a > ⊂ R dla a > 0
lub
ZWf = < a; 0 > ⊂ R dla a < 0
4 wrz 22:35
PW: Typowym przykładem jest ctg − tyle że przekształca [0,π] w R.
No to trochę "ścieśnić" dziedzinę i rysunek gotowy.
4 wrz 22:36
PW: Myślę, że pytanie było o przekształcenie "na" i dlatego taki przykład, ale jest zły bo nie ma
obrazu 0 i 1.
Jest to przekształcenie ciągłe przedziału (0,1) na R.
4 wrz 22:54
PW: Nie ma przekształcenia ciągłego przedziału domkniętego "na" R (twierdzenie Weierstrassa −
funkcja ciągła na przedziale domkniętym jest ograniczona)
4 wrz 23:13
wredulus_pospolitus:
na logikę −−− R jest zbiorem otwartym ... zbiór [0,1] jest domkniętym ... brak przekształcenia
... koniec kropka
5 wrz 11:53