Pomocy, kilka zadań od ktorych wiele zależy!!!!
Vrael: Witam, mam tu 3 zadanka, za ktorych rozwiazanie bede niezwykle wdzieczny.
Zad.1 Wykaż, że liczba
3√5√2+7 −
3√5√2 −7 jest liczbą całkowitą
Zad.2 Uzasadnij, że dla każdej liczby xε(−1;5) wyrażenie
√4x2 +12x+9 +2
√x2 − 12x +36 ma
stałą wartość.
| | n−1 | |
Zad.3 Wyznacz wszystkie liczby całkowite n, takie że liczba |
| jest całkowita
|
| | n+2 | |
Prosilbym o rozwiazania do tych zadan. Z góry dziękuję!
27 wrz 11:46
Michał:
Zadanie pierwsze
całe wyrażenie ma byc liczbą całkowitą więc zróbmy sobie takie cudo w ktorym wykorzystamy sobie
jakąś zmienną pomocniczą np "k"
k=3√5√2+7−3√5√2−7 dzięki takiemu zapisowi będzie nam łatwo udowodnić że k jest
całkowite
Podnieś teraz obu Stronnie do potengi 3 i powinno ładnie wychodzić dla ułatwienia i żeby sie
nie gmatwać w liczbach można sobie przyjąć za wyrażenia 5√2+7 i 5√2−7 jakieś zmienne ktore
na końcu zamienimy
27 wrz 12:00
Michał:
Zadanie drugie
wystarczy sobie zamienić całe to wyrażenie na inną postać i zbadać monotoniczność funkcji w
przedziale
4x2+12+9 to sobie zamieniamy na postać (2x+3)2
dzieki temu otrzymamy coś do kwadratu pod pierwiastkiem i tak samo robimy z drugim
pierwiastkiem do rozwiązania zadania wystarczy nam jeszcze tylko wiedzieć że
√a2=|a|
teraz tylko rozpisać sobie przedzialy naszkicować wykres i po zadaniu
27 wrz 12:06
Michał:
co do trzeciego to
trzeba sobie to zamienić na ładniejsza postać tzn taką
| n−1 | | n+2−3 | | −3 | |
| = |
| = |
| +1 teraz musisz sobie zadać pytanie kiedy wyrażenie |
| n+2 | | n+2 | | n+2 | |
27 wrz 12:11
Michał:
co do trzeciego to
trzeba sobie to zamienić na ładniejsza postać tzn taką
| n−1 | | n+2−3 | | −3 | |
| = |
| = |
| +1 teraz musisz sobie zadać pytanie kiedy wyrażenie |
| n+2 | | n+2 | | n+2 | |
27 wrz 12:11
Michał: gdyby coś to pisz może jeszcze będe
27 wrz 12:11
AS:
Patrz 20543
27 wrz 12:17
Michał: ale ja już tu asie ładnie sie postarałem no chyba wystarczy
27 wrz 12:19
Vrael: W zadaniu pierwszym wychodzi mi k=√14 cosa jest nie tak, lub najprawdopodobniej ja popelnilem
jakis blad rachunkowy
27 wrz 12:23
Michał: no popełniłeś
27 wrz 12:34
Eta:
Witam
Panów
dodam "3 grosze" do zad2/
otrzymamy: I 2x +3I +2 I x −6I dla x €(−1,5)
otrzymamy :
2x +3 +2( −x +6) = 2x +3 −2x +12 = 15 −−− czyli stała wartość niezależna od "x"
zatem wykresy są zbędne

zad3/
dokończmy tak : podzielnikami liczby −3 są; −1, −3 , 1, 3
zatem:
n+2 = −1 => n = −3
n+2 = −3 => n = −5
n+2 = 1 => n= −1
n +2 = 3 => n = 1
Odp: n = { −5, −3, −1, 1}
27 wrz 12:41
Vrael: Mam problem z rozwiazaniem zad 1, popelniam caly czas jakis blad rachunkowy i nie moge go
wyeliminowac. Pomozecie?
27 wrz 12:54
Michał:
Eto lepiej nie podawać rozwiązania na tacy

Niech sie każdy wykaże
27 wrz 13:42