udowodnij
XD: Zbiorem wartości funkcji f(x)=4x2+8x+c jest przedział <0;∞) Zatem współczynnik c należy do
zbioru:
Odp mam C=<0;4>
Wiem że c to punkt przecięcia z osią Y a skoro wartości są dodatnie bądź równe 0 to rozwiązanie
jest możliwe jednak nie rozumiem ograniczenia do 4 i nie mam pojęcia jak to rachunkowo
udowodnić
4 wrz 20:18
sushi_ gg6397228:
zbior wartości to policz q i warunek q ≥0
4 wrz 20:24
Eta:
jeżeli ZW= <0,
∞) to ZW=<y
w,
∞) ⇒ y
w=q=0
| | −8 | |
xw= |
| = −1 yw= f(xw)=f(−1) = 4−8+c−4 ⇒ yw=0 ⇒ c−4=0 ⇒c=4 |
| | 8 | |
4 wrz 20:29
XD: jak mam policzyc q skoro mam parametr zamiast współczynnika c?
4 wrz 20:30
XD: nie rozumiem od tego miejsca
⇒ c−4=0 ⇒c=4
4 wrz 21:08