oblicz wartość wyrażenia
Anita: Siema mam problem z zadaniem , ponieważ źle mi wychodzą wyniki ;c są to wzory skróconego
mnożenia
a)
(9
2−6x+4)(3x+2)
b)
(x−
√5)
3−2x(x+5)(x−5)+(x+
√5)
3
z góry dzięki

!
4 wrz 20:01
kostek:
Siema
To może napisz swoje rozwiązanie wtedy zobaczy się gdzie masz błąd
4 wrz 20:02
krystek: a)chyba winno być 9x2−6x....
wzór a3+b3
4 wrz 20:04
5-latek: a) (9x2−6x+4)(3x+2) Teraz zobacz 9x2−6x+4=(3x−2)2 a to z w wzoru skroconego mnozenia
(a−b)2=a2−2ab+b2 to zapiszemy z e (3x−2)2(3x+2) to rozpiszemy to ze nyko widac wyraznie
czyli
(3x−2)(3x−2)(3x+2) teraz (3x−2)(3x+2)=9x2−4 a to z ewzoru skroconego mnozemia
(a−b)(a+b)=a2−b2 (u nas a=3x i b=2) wiec dalej mozemy zapisac ze (9x2−4)(3x−2) wymnoz te
nawiasy i zapisz wynik .
W b) (a−b)3= ..... znajdz w naotatkach
(a+b)3= znajdz w notatkach
a (x+5)(x−5) korzystalismy z tego wzoru w przykladzie a
4 wrz 20:16
Anita: a) wydawało mi się , że ten pierwszy nawias , to nic innego jak wzór skróconego mnożenia
(a−b)2
na b nie mam kompletnie pomysłu ...
4 wrz 20:17