zb A Kiełbasy poziom podstawowy zad 646 i 647
Kiełbasa: Obrazem wykresu funkcji f(x)=(x−5)2−6 w symetrii względem prostej o równaniu y=0 jest parabola
o równaniu:
wiem że odpowiedź jest y=−(x−5)2+6
licze f(x) −−−SOY−−− f(−x) ale mi nie wychodzi kompletnie nie wiem jak to zrobić ten sam
problem z kolejnym zadaniem
Obrazem wykresu funkcji f(x)=(x+3)2+4 w symetrii względem prostej o równaniu x=0
4 wrz 19:41
4 wrz 19:45
Kiełbasa: z tego to ja rozumiem ze to powinno wygladac tak
f(x) = (−x−5)2−6
a tak nie jest XD pomocy
4 wrz 19:47
Mila:
1) y=0 i x− dowolne , to jest os Ox
g(x)=−f(x)
2) x=0 i y− dowolne, to jest oś Oy
h(x)=f(−x)
4 wrz 19:51
sushi_ gg6397228:
moze zrob sobie szkic paraboli, a potem odbij wzgledem danej prostej
4 wrz 19:51
Eta:
y=(x−5)2−6
y= −(x−5)2+6
4 wrz 19:53
bezendu:

jak masz prostą o równaniu y=0 czyli symetria jest względem osi OY czyli f(−x)
−(x−5)
2−6
−(−x−5)
2−6
y=(x+5)
2−6
4 wrz 19:54
Eta:
y=(x+3)2+4
y=(x−3)2+4
4 wrz 19:56
Eta:
Ejjj
bezendu 
y=0 to równanie osi OX a nie OY !
4 wrz 19:57
Kiełbasa: to by wszystko wyjaśniało dzięki
4 wrz 19:59
bezendu: właśnie zauważyłem, że mam błąd
4 wrz 19:59
Eta:
4 wrz 19:59
Kiełbasa: chociaz nadal nie rozumien rozwiazania rachunkowego 2 rownania f(x)=(x+3)2+4
skoro f(x)−−−−−SOY−−−−−f(−x)
to czemu odp nie jest f(x)=(−x+/−3)2+4 tylko f(x)=(x−3)2+4
4 wrz 20:08
Eta:
f(−x)= (−x+3)2+4= [−(x−3)]2+4 = + (x−3)2+4
4 wrz 20:11
Kiełbasa: wszystko jasne jeszcze raz dziękuje xd
4 wrz 20:13
Eta:
Na zdrowie
4 wrz 20:17