Funkcja liniowa
ola: W tabeli są podane wartości pewnej funkcji liniowej f dla kilku argumentów.
x 4 −3
f(x) 1 2,5
wyznacz wzór funkcji f
wyznacz miejsce zerowe funkcji f
Proszę was bardzo o pomoc
27 wrz 11:43
ola: Prosze pomóżcie
27 wrz 11:48
AS:
Szukana funkcja: f(x) = a*x + b
4*a + b = 1
−3*a + b = 2.5 stronami odejmuję
−−−−−−−
7*a = −1.5 ⇒ a = −1.5/7 = −3/14
b = 1 − 4*a = 1 − 4*(−3/14) = 1 + 12/14 = 26/14 = 13/7
| | 3 | | 13 | |
Szukana funkcja: f(x) = − |
| *x + |
| |
| | 14 | | 7 | |
Miejsce zerowe funkcji
| | 3 | | 13 | |
− |
| *x + |
| = 0 | *14 |
| | 14 | | 7 | |
−3*x + 26 = 0⇒ 3*x = 26 ⇒ x = 26/3
27 wrz 12:11
ola: 1.Klomb ma kształt koła opisanego na trójkącie równobocznym o boku dł 3 m.Powierzchnia trójkąta
ma być obsadzona bratkami ,a pozostała cześć klombu stokrotkami.Ile co najmniej bratków i
stokrotek nalez przygotować,jeżeli na powierzchni 1m2 umieszcza się przeciętnie 30 sadzonek?
2.Przekątne trapezu równoramiennego są prostopadłe i dzielą się w stosunku 3:2.Oblicz pole i
obwód tego trapezu jeśli przekątne wynoszą po 20.
Jeśli możecie proszę o rozwiązanie do wtorku
28 wrz 19:33