szereg
Ralph: Zbadać zbieżność następujących szeregów naprzemiennych
∑n=2 (−1)n ((2n+100)/(3n+1)) n=2 pod sigma
∑ (−1)n+1 (1/(n1/4)
Wiem tyle, że nalezy skorzystac z kryt Leibnitz'a
4 wrz 19:09
Ralph: 
4 wrz 19:43
sushi_ gg6397228:
jak wyglada kryterium Leibnitz'a?
4 wrz 19:49
Ralph: musi być spełniony warunke konieczny czyli lim z an musi wynosic zero i an musi być ciagiem
nierosnacym. an to jest samo ((2n+100)/(3n+1)).......w tym pierwszym myli mnie to że n=2 pod
sigma, a to pewnie zmienia postac rzeczy
4 wrz 20:03
sushi_ gg6397228:
zawsze mozna zmienic sobie
n= k+1
i wtedy jest sumowanie od 1
4 wrz 20:10
Ralph: a jak wtedy policze lim? nic nie wiem....
4 wrz 20:14
sushi_ gg6397228:
wszedzie zamiast n wpisujesz k+1
granica i tak sie nie zmieni
a policzenie granicy tego ciagu to już nie jest problem i widac od razu do czego to dąży
4 wrz 20:20
Sara: Drugi przykład:
Bierzesz wartość bezwzględną z tego szeregu wychodzi ci 1/n(1/4) czyli szereg rozbieżny (czyli
wiesz, że szereg ∑ (−1)n+1 (1/(n1/4) nie jest zbieżny bezwzględnie.
liczysz lim (1/(n(1/4)) =0 1 warunek spełniony
dalej podstawiasz kolejne n (1, 2, 3,...) do szeregu i wychodzi ci 1>1/ 2(1/4) >1/ 3(1/4)
mianownik w ułamkach rośnie czyli szereg jest nie rosnący 2 warunek kryterium spełniony
a co do pierwszego to nie brakuje tam nic na pewno?
4 wrz 20:26
Kamil: no i oczywiście jak 2 warunek kryterium Leinitza jest spełniony to wiesz że szereg jest zbieżny
warunkowo
4 wrz 20:32
Ralph: nic nie brakuje, lim wyszedl mi 2/3 ale bez uwzglednienia że od 2−go wyrazu....
4 wrz 21:11