wilomian
kostek: mam taki wielomian :
W(x)=x3−x2−(2√2+2) jakie są dzielniki wyrazu wolnego ?
4 wrz 19:06
sushi_ gg6397228: trzeba inaczej to zrobic
wyciagnij przed nawias dla x3−x2 oraz 2√2+2
4 wrz 19:54
kostek:
jak mam to wyciągnąć ?
4 wrz 19:55
sushi_ gg6397228:
+ sprawdz czy sa dobrze przepisane znaki
masz zapisane dwa wyrazenia na czerwono i niebiesko−−> wyłączamy wspolny czynnik przed nawias
4 wrz 20:00
kostek:
x3+x2−(2√2+2)
4 wrz 20:01
sushi_ gg6397228:
nie widze wyciagniecia przed nawias
4 wrz 20:07
kostek:
x
2(x−1)−2(
√2−1)
4 wrz 20:09
sushi_ gg6397228:
jezeli x=√2 to mamy...
4 wrz 20:15
kostek: czemu √2 ?
4 wrz 20:18
sushi_ gg6397228:
aby bylo to samo w nawiasach, bo pewnie liczysz miejsce zerowe
4 wrz 20:22
kostek: chcę podzielić ten wielomian i szukam pierwiastków wyrazu wolnego
4 wrz 20:22
sushi_ gg6397228:
1. przeczytaj jeszcze raz teorie ;
nie ma czegoś takiego jak pierwiastki wyrazu wolnego
2. co to jest dzielnik wyrazu wolnego i co on nam daje
3. po co to robimy − szukamy ... wyrazu wolnego
4 wrz 20:28
kostek: szukamy dzielników wyrazu wolnego aby podzielić ten wielomian w tym wypadku aby otrzymać
funkcje kwadratową
4 wrz 20:31
kostek: ?
4 wrz 20:37
ICSP: x3 + x2 − 2√2 − 2 = x3 − 2√2 + x2 − 2 =
= x3 − (√2)3 + x2 − (√2)2 =
= (x − √2)(x2 + √2x + 2) + (x−√2)(x + √2) =
(x − √2)(x2 + √2x + 2 + x + √2) =
= (x − √2)(x2 + (√2 + 1)x + 2 + √2)
4 wrz 20:58