liczby wymierne
Olek: jak sprawdzić czy liczba 0,(12) jest liczbą wymierną
4 wrz 19:05
Eta:
1/ Liczba ,której rozwinięcie dziesiętne jest ułamkiem skończonym lub okresowym
jest liczbą wymierną!
2/ Liczbą wymierną nazywamy liczbę , którą można zapisać w postaci ułamka dwu liczb
całkowitych o mianowniku różnym od zera
0,(12)= x /*100
12,(12)= 100x
0,(12)= x
− −−−−−−−−−−−−−−−
| | 12 | | 4 | |
12 = 99x ⇒ x= |
| = |
| ∊W |
| | 99 | | 33 | |
4 wrz 19:20
Olek: Eta : bardzo dziękuję ale nie do końca rozumiem skąd się wzięło
12 = 99x ,
jeśli możesz to wytłumacz
4 wrz 19:43
krystek: Włączę się . Odejmujemy stronami
4 wrz 19:46
krystek: 12,1212..− 0,1212..=12
4 wrz 19:47
5-latek: No witaj
krystek

tak dlugo Cie nie bylo na forum
4 wrz 19:57
Eta:
Witaj
krystek 
Przetwory na zimę już zrobione?
4 wrz 19:58
krystek: Witajcie , witajcie, ogórki zaprawione i wnuki zadowolone z pobytu z babcią nad
morzem.
4 wrz 20:02
Olek: czy mozecie mi pomuc a nie pisac o świętach?
4 wrz 20:11
krystek: pomóc bo pomocy!
4 wrz 20:13
kostek: pom
óc bo pomoc

Polski nie być trudny..
4 wrz 20:14
Eta:
Pom
óc to pom
ożemy , ale w czym?
12, 12121212... = 100x
0, 12121212... = x
odejmując stronami
12 ,0000000... = 99x
jasne już ?
4 wrz 20:14
krystek: Kali wiedzieć!
4 wrz 20:15
Eta:
"polska języka widać ,że trudna języka"
4 wrz 20:15