rownanie rozniczkowe
aleksandra147: mam takie równanie różniczkowe y'−xy=xex2
zastosowałam metodę uzmienniania stałej.
dydx − xy = 0, rozdzieliłam, obliczyłam całki i wyszłam na coś takiego:
ln|y|= 12 x2 + C
y= C(x) e12 x2 liczę pochodną y', potem y' i y wrzucam do równania wyjściowego,
związki z c(x) poskracały mi się i wyszłam na coś takiego:
C'(x) e12 x2 = xex2 i tu moje pytanie co robić dalej...?
4 wrz 18:46
aleksandra147: pomoże ktoś?
4 wrz 19:12
aleksandra147: halo...?
4 wrz 19:58
Krzysiek: czyli: C'(x)=xex/2
podzieliłem obustronnie przez ex2/2
teraz wystarczy scałkować
4 wrz 20:23