Układ równań!
aśś: Pomoże mi ktoś z tym układem równań ?
| ⎧ | x+y−z=1 | |
| ⎨ | 2x−y+2z=2 |
|
| ⎩ | 3x +z=3 | |
4 wrz 18:44
Basia:
1. pomnóż (1) przez 2 i dodaj do (2)
2. dodaj (1) i (3)
dostaniesz układ z niewiadomymi x i y
napisz co zrobiłeś
4 wrz 18:46
Wiki: a w tym trzecim wierszu nie ma być jeszcze y?
4 wrz 18:47
Basia: nie musi, ale w takim razie jeszcze prościej
dodać (1) do (2) i mamy układ równań z niewiadomymi x i z
4 wrz 18:49
aśś: nie tam właśnie nie ma nic czyli 0
4 wrz 18:52
5-latek: Albo metoda Cramera
|1 1 −1|
|2 −1 2|
|3 0 1 |
to W=0 wiec ta metoda odpada
4 wrz 19:02
aśś: Po rozwiązaniu wyszło mi x=1, y=0, z=0.
4 wrz 19:07
5-latek: No i dobrze bo np wstawimy do 1 rownania i mamy 1+0−0=1 OK .
Sprawdz sobie jeszcze 2 i 3 rownanie .
4 wrz 19:13
aśś: Reszta się zgadza. Dziękuje!
4 wrz 19:18