Funkcja potęgowa
Piotr 10: Która z liczb jest większa:
56+212 czy 512−224
512−224=(56−212)(56+212)
56=253
212=163
56 > 212
56−212>1, bo 25−16>1
512−224 jest większa
Dobrze?
4 wrz 18:20
Eta:
| | a | | a | |
Jeżeli a>b to |
| >1 jeżeli a<b to |
| <1 |
| | b | | b | |
| 56+212 | | 1 | |
| = |
| <1 |
| (56+212)(56−212) | | 56−212 | |
to 5
12−2
24> 5
6+2
12
4 wrz 18:26
Saizou : można też założyć że np.
5
6+2
12>5
12−2
24
2
12+2
24>5
12−5
6
2
12(1+2
2)>5
6(5
2−1)
2
12*5>5
6*24 /:5
2
12>5
5*24 /:4
2
10>5
5*6 /:5
5
czyli otrzymamy sprzeczność, zatem liczba 5
12−2
24>5
6+2
12
ale nie dam sobie ręki uciąć że to jest dobrze
4 wrz 18:28
Piotr 10: Eta a mój sposób rozwiązania? Bo gdy pomnożę liczbę 56+212 przez liczbę większa od 1
to otrzymam liczbę, która będzie większa od 56+212
4 wrz 18:28
Eta:
Też dobrze
4 wrz 18:29
Piotr 10: Uff..

. Dziękuję
Eta za sprawdzenie

.
Saiozu fajny sposób, nie wpadłbym na niego
4 wrz 18:30
Eta:
ten wpis do ......
Saizou
4 wrz 18:31
Piotr 10: Czyli mój dobry sposób czy nie? Bo już nie ogarniam

?
4 wrz 18:32
Eta:
Też doooooooooobry
4 wrz 18:34
Piotr 10: OK. Przepraszam za zamieszanie, idę zaraz odpocząć, bo już nie myślę

.
4 wrz 18:35