geometria
zadanie: 1. Czy dowolne dwie figury z podanego zbioru sa przystajace
a) zbiór wszystkich kwadratów o boku długosci 7 ;
b) zbiór wszystkich prostokatów o przekatnej długosci 7 ;
c) zbiór wszystkich rombów o boku długosci 7 ;
d) zbiór wszystkich trójkatów prostokatnych równoramiennych o przeciwprostokatnej
długosci 7 ?
wedlug mnie: a) TAK b) TAK c) NIE d) TAK ale w odp. jest w b) NIE moglbym prosic o
wytlumaczenie dlaczego? a jezeli mozna to do d) tez mimo, ze mialem dobrze
4 wrz 17:57
Janek191:
a) Tak
b) Nie
c) Nie
d) Tak
Ad . b)
Np. Kwadrat o przekątnej o długości 7 i prostokąt nie będący kwadratem o przekątnej
o długości równej 7 nie są figurami podobnymi.
Ad. d) Te trójkąty mają identyczny kształt.
4 wrz 18:06
zadanie: ok dziekuje
4 wrz 18:10
zadanie: no tak bo kazdy kwadrat jest prostokatem i wtedy wyjdzie kwadrat(prostokat) i prostokat czyli
nie beda przystajace nie naloza sie na siebie
4 wrz 18:13
Mila:
d) kształt i wielkość.
4 wrz 18:22
zadanie: 2. Czy w trójkacie o bokach podanej długosci kazdy z trzech katów ma miare
mniejsza od 120o
a) 2, 3, 4 odp, tak
3. Czy w trójkacie o bokach podanej długosci istnieje kat majacy miare mniejsza
od 60o
a) 2, 3, 4 odp. tak
probowalem korzystac z twierdzenia Cosinusow a sa jakies szybsze sposoby?
4 wrz 18:37
zadanie: wyszlo mi, ze 2 katy sa ostre czyli mniejsze od 120o i jeden jest rozwarty bo wyszedl ujemny
ale nie wiadomo czy mniejszy od 1200. wiec obliczylem przyblizona wartosc tego kata i na
postawie wykresu funkcji cosinus uznalem, ze ten kat jest mniejszy od 120o a mozna inaczej?
4 wrz 20:21
zadanie: zalezaloby mi jeszcze na zadaniu 2 i 3
4 wrz 21:37
Mila:
3) zacznij od obliczenia cosinusa kąta leżącego naprzeciw boku 2. To będzie cosinus
najmniejszego kąta (wiesz dlaczego?)
4 wrz 21:46
Mila:
2) oblicz cos120
oblicz cosinus kata leżącego naprzeciw boku 4.
cosinus jest funkcją malejącą w przedziale (0,π),
porównaj wartości cos 120 i cos α i wyciągaj wnioski co do argumentów.
4 wrz 21:54
zadanie: 3) a=2, b=3, c=4
najmniejszego kata bo naprzeciw najmniejszego boku znajduje sie najmniejszy kat
4 wrz 22:53
zadanie: | | 1 | |
2) cos120o=cos(90o+30o)=−sin30o=− |
| |
| | 2 | |
4 wrz 23:05
4 wrz 23:14
Mila:
porównujesz cos γ>cos120⇔γ<120
odp. Tak
4 wrz 23:14
zadanie: 3) cos60o=0,5
czyli cosα i cosβ < 60o bo maja wieksze wartosci bo ta funkcja jest malejaca w podanym
przedziale czyli odp. tak
4 wrz 23:17
Mila:

2
2=3
2+4
2−2*3*4 *cosβ
4=9+16−24 cos β
4−25=−24 cosβ
| | 21 | | 7 | | 1 | |
cosβ= |
| = |
| > |
| ⇔cosβ> cos 60⇔β<60 |
| | 24 | | 8 | | 2 | |
najmniejszy kąt tego Δ jest mniejszy od 60.
odp. tak
4 wrz 23:21
Mila:
23:17 nie możesz pisać: cosβ < 60o to błąd.
4 wrz 23:26
zadanie: czyli poprawnie β<60o
4 wrz 23:30
zadanie: a ja chyba zle oznaczylem te boki bo u mnie naprzeciwko boku o dlugosci 2 byl kat α czy to nie
ma znaczenia?
4 wrz 23:31
Mila:
Nie ma znaczenia, byle konsekwentnie .
4 wrz 23:36
zadanie: dziekuje
4 wrz 23:48