trojkat
Darek: Suma dlugosci przyprostokatnych w trojkacie prostokatnym jest rowna 12. Dla jakich dlugosci
tych bokow pole trojkata jest wieksye od 10?
27 wrz 10:29
Darek: może wie ktoś jak to rozwiązać? z góry dziękuje
27 wrz 16:14
Vrael: Przyjmijmy, że jedna z przypr. ma długość x a druga y, mamy wtedy:
x+y=12 ⇒ y=12 − x
| x*y | |
| >10 − metodą podstawiania uzyskujemy
|
| 2 | |
x
2−12x+20<0 − równanie kwadratowe, ktorego rozwiązanie wynosi
x=10 ∨ x=2
Dla x=10, y=2
Dla x=2, y=10
27 wrz 16:46
AS: Odp. końcowa błędna , rozwiązać należy nierówność a nie równanie.
27 wrz 17:00
Vrael: Przepraszam zagapilem sie....wiec powinno to wygladac tak
x2−12x+20 <0
xε(2,10)
Z tego co mi sie wydaje musisz podac przyklad dlugosci takich bokow, oczywiscie wybierajac go z
przedzialu (2,10)> Przepraszam za tamta pomylke, to powinno byc juz ok. W razie czego prosze
pisac.
27 wrz 17:09