Mariusz:
Tutaj należałoby zbadać liczbę rzeczywistych pierwiastków mianownika
Załóżmy że mamy jeden pierwiastek rzeczywisty (To trzeba sprawdzić)
Dzielimy wielomian x
3+2x
2+1 przez dwumian x − λ
x
2 + (2+λ)x + (2λ + λ
2)
(x
3+2x
2+1) : (x − λ)
−(x
3 − λx
2)
(2+λ)x
2
−((2+λ)x
2 − λ(2+λ)x)
(2λ + λ
2)x + 1
−((2λ + λ
2)x − λ(2λ + λ
2))
1 + 2λ
2 + λ
3
x
3+2x
2+1 = (x − λ)(x
2 + (2+λ)x + (2λ + λ
2))
Prognozujemy rozkład na sumę ułamków prostych
| A | | Bx+C | | x − 1 | |
| + |
| = |
| |
| x − λ | | x2 + (2+λ)x + (2λ + λ2) | | (x − λ)(x2 + (2+λ)x + (2λ + λ2)) | |
A(x
2 + (2+λ)x + (2λ + λ
2)) + (Bx+C)(x − λ) = x − 1
A(x
2 + (2+λ)x + (2λ + λ
2)) + B(x
2 − λx)+C(x − λ) = x − 1
(A+B)x
2 + ((2+λ)A − λB + C)x + ((2λ + λ
2)A − λC) = x − 1
A + B = 0
(2+λ)A − λB + C = 1
(2λ + λ
2)A − λC = −1
B = −A
(2+λ)A + λA + C = 1
(2λ + λ
2)A − λC = −1
B = −A
(2+2λ)A + C = 1
(2λ + λ
2)A − λC = −1
B = −A
C = 1 − (2+2λ)A
(2λ + λ
2)A − λ(1 − (2+2λ)A) = −1
B = −A
C = 1 − (2+2λ)A
((2λ + λ
2) + λ(2+2λ))A = −1 + λ
B = −A
C = 1 − (2+2λ)A
(3λ
2 + 4λ)A = λ−1
| | 1 | | (λ − 1)x + (λ2 + 4λ + 2) | |
− |
| ∫ |
| dx |
| | 3λ2 + 4λ | | x2 + (2+λ)x + (2λ + λ2) | |
| | 1 | | (λ − 1)x + (λ2 + 4λ + 2) | |
− |
| ∫ |
| dx |
| | 3λ2 + 4λ | | | | λ | | λ2 | | (x+(1+ |
| ))2 − (1+λ+ |
| )+2λ+λ2)) | | | 2 | | 4 | |
| |
| | 1 | | (λ − 1)x + (λ2 + 4λ + 2) | |
− |
| ∫ |
| dx |
| | 3λ2 + 4λ | | | | λ | | 3 | | (x+(1+ |
| ))2 −1+λ+ |
| λ2)) | | | 2 | | 4 | |
| |