Rozwiązanie równania
Ja: x2+1=0
4 wrz 17:33
Basia:
x2 = −1
istnieje jakaś liczba spełniająca ten warunek ?
4 wrz 17:34
Ja: mój nauczyciel twierdzi iż jest rozwiązanie tego równania
4 wrz 17:36
Ja: W moich poszukiwaniach rozwiązania tego równania dotarłem do takich terminów jak "jednostka
urojona" oraz "liczby zespolone" i chce się dowoiedzieć czy jestem na dobrej drodze
4 wrz 17:40
Basia: owszem jest; są nawet dwa; w liczbach zespolonych
x = i lub x = −i
i to tzw.jednostka urojona
w liczbach rzeczywistych równanie nie ma rozwiązania
a jeśli ktoś twierdzi inaczej nich Ci to rozwiązanie poda
4 wrz 17:40
Ja: ok wielkie dzięki
4 wrz 17:41