jeżeli szuk. l. to x, wówczas x=4a 1, x=3b 2, a,b należą do N i są wzgl pierwsz
heidi: Pewna liczba przy dzieleniu przez 4 daje resztę 1, a przy dzieleniu przez 3 daje resztę 2. Jaką
resztę daje ta liczba przy dzieleniu przez 12?
27 wrz 10:28
marzena:
x = 4a + 1 (mnożymy przez 3) → 3x = 12a + 3
y = 3b + 2 (mnożymy przez 4) → 4x = 12b + 8 (odejmujemy "dół od góry")
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x = 12(b − a) + 5
x = 12c + 5
(gdzie c = b−a jest liczbą całkowitą)
więc liczba x przy dzieleniu przez 12 daje resztę 5
28 wrz 12:37