zadanie
Karolina: Cześć. Mógłby ktoś mi pomóc z jedną całką?
∫xarctg
2xdx
co wziąć pod u, a co pod v'
Mam problem z tego typu całkami, byłabym wdzięczna, gdyby ktoś mi pomógł
4 wrz 15:42
Karolina: bardzo prosze
4 wrz 16:00
PW: Pozbywać się tego arcusa, bo paskudny ci jest.
Dlatego trzeba przyjąć x=u' i (arctgx)2=v.
Napisz co otrzymałaś
4 wrz 16:13
Karolina: Myślałam, że to odwrtonie będzie, nie wiem jak wyliczyć całkę z tego
4 wrz 17:16
PW: A jeszcze raz przez części na tej samej zasadzie?
Napisz, co otrzymałaś po pierwszej operacji.
4 wrz 17:22
wredulus_pospolitus:
"Karolina: Myślałam, że to odwrtonie będzie, nie wiem jak wyliczyć całkę z tego"
a znasz całkę z arctg
2x

nie

no to musi być tak jak PW napisał
4 wrz 17:24
Karolina: Już szału dostaje

Całki mi się śnią po nocach. Idę się dotlenić trochę, pobiegać, a później
wam napiszę co mi wyszło
4 wrz 17:29
PW: Karolino, nie podchodź emocjonalnie. Całki to trudny temat dla twardych mężczyzn. Po 200
niebanalnych zrobionych samodzielnie będziesz tu z uśmiechem na gębie udzielała porad innym
nieszczęśnikom

.
4 wrz 17:33
Karolina: no to tak, z tej całki ∫arctg
2x wyszło mi
| | 1 | |
xarctg2x−∫2xarctgx* |
| dx i teraz co muszę zrobić? znowu przez częćci? |
| | 1+x2 | |
4 wrz 21:09
Mila:
Karolinko, nie denerwuj się, Panowie rozwiążą .
4 wrz 21:24
Mila:
Albo ja.
4 wrz 21:24
Adam: Mila, jak będziesz mieć chwilkę to możesz spojrzeć na moje zadanie?
4 wrz 21:29
Karolina: byłabym wdzięczna
4 wrz 22:09
Mila:
Karolino, pisać?
4 wrz 22:52
Mila:
| | 2arctgx | | 1 | |
[arctg2x=u, |
| dx=du, dv=x dx, v=∫x dx= |
| x2] |
| | 1+x2 | | 2 | |
| | 1 | | x2arctgx | |
∫x arctg2x dx= |
| x2*arctg2x−∫ |
| dx=... |
| | 2 | | 1+x2 | |
| | 1 | | x2 | |
[arctgx=u, |
| dx=du, dv= |
| dx, |
| | 1+x2 | | x2+1 | |
| | x2 | | x2+1−1 | | 1 | |
v=∫ |
| dx= ∫ |
| dx=∫dx−∫ |
| dx=x−arctgx] |
| | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
| | 1 | | x−arctgx | |
....= |
| x2*arctg2x−(arctgx*(x−arctgx)−∫ |
| dx= |
| | 2 | | 1+x2 | |
| | 1 | | x−arctgx | |
= |
| x2*arctg2x−xarctgx+arctgx+∫ |
| dx= |
| | 2 | | 1+x2 | |
| | 1 | | x | | arctgx | |
= |
| x2*arctg2x−xarctgx+arctgx+∫ |
| dx−∫ |
| dx= |
| | 2 | | 1+x2 | | 1+x2 | |
| | 1 | | 1 | | arctgx | |
= |
| x2*arctg2x−xarctgx+arctg2x+ |
| ln(1+x2)−∫ |
| dx=... |
| | 2 | | 2 | | 1+x2 | |
| | 1 | |
[ostatnia całka podstawienie arctgx=t, |
| dx=dt, |
| | 1+x2 | |
| | arctgx | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫t dt= |
| t2= |
| arctg2x} ] |
| | 1+x2 | | 2 | | 2 | |
dokończ
wynik:
| 1 | | 1 | |
| (x2+1)arctg2x−xarctgx+ |
| ln(1+x2)+C |
| 2 | | 2 | |
4 wrz 23:11
Karolina: dziękuję bardzo

zaraz to sobie wszystko przeanalizuję
4 wrz 23:23