Liczby rzeczywiste
sarni:
| | 1 | | 2 | | 3 | | 1 | | (10 |
| − 2 |
| + 3 |
| ) * 2 |
| | | | 2 | | 5 | | 4 | | 5 | |
| |
| |
| |
4 wrz 15:09
PW: Najpierw policz tę sumę w nawiasie i podaj wynik, sprawdzimy. Pracy domowej nie odrabiamy,
tutaj się tylko pomaga.
4 wrz 15:30
sarni: | | 237 | |
Wiem, ale nie wychodzi mi. W nawiasie mi wyszło |
| |
| | 20 | |
4 wrz 15:32
sarni: Wynik mi całego wyszedł 286,77 ale to na pewno jest źle
4 wrz 15:40
PW: Zgadza się.
| | 237 | | 1 | | 237 | | 11 | |
Teraz |
| •(2 |
| )= |
| • |
| = |
| | 20 | | 5 | | 20 | | 5 | |
4 wrz 15:46
4 wrz 16:09
PW: No to teraz liczymy mianownik (zamieniamy na ułamki i dzielimy
w kolejności zapisu):
najpierw
| | 11 | |
a potem wynik dzielimy przez |
| |
| | 5 | |
4 wrz 16:18
4 wrz 16:21
PW: | licznik | | | | 2607 | | 11 | |
| = |
| = |
| • |
| = |
| mianownik | | | | 100 | | 10 | |
4 wrz 16:50
4 wrz 16:56
PW: =28,677
Liczyłeś pewnie sam dobrze, tylko ostateczny zapis z przecinkiem miał ten przecinek o jedno
miejsce za daleko.
4 wrz 17:19