Geometria analityczna - wyznacz wzór
fragresist: Wyznacz wzór na odległość między prostymi równoległymi: Ax + By + C= 0 oraz Ax+By+C1=0
4 wrz 13:44
5-latek: Moze np tak :
Jesli proste sa rownolegle to kazdy punkt lezacy na prostej Ax+By+C=0 jest rowno oddalony od
prostej Ax+By+C=0 . Wobec tego jesli obierzemy na prostej Ax+by+C=0 jakis punkt P o
wspolrzednych P(x
0,y
0) to ze wzoru na odleglosc punktu od prostej
To samo w druga strone
4 wrz 14:35
5-latek: Mialo byc rowno oddalony od prostej Ax+By+C1=0
4 wrz 14:37
Basia:
l: Ax+By+C=0
k: Ax+By+C
1 = 0
1.
jeżeli są to proste równoległe do OX (czyli A=0)
mamy:
| | C | | C1 | | C1−C | |
zatem d = | − |
| − (− |
| )| = | |
| | |
| | B | | B | | B | |
2.
jeżeli są to proste równoległe do OY (czyli B=0)
mamy:
| | C | | C1 | | C1−C | |
zatem d = | − |
| − (− |
| )| = | |
| | |
| | A | | A | | A | |
3.
A≠0 i B≠0
zatem
| |ABxp − BC − ABxp + C1B| | |
| = |
| |B|√A2+B2 | |
| |B|*|C1−C| | | |C1−C| | |
| = |
| |
| |B|√A2+B2 | | √A2+B2 | |
ponieważ dla A=0 |B| =
√A2+B2 i dla B=0 |A| =
√A2+B2
można "zwinąć" te trzy przypadki w jeden
4 wrz 14:42
fragresist: wielkie dzięki!
4 wrz 14:48