znajdź pochodne cząstkowe I rzędu:
Mm: znajdź pochodne cząstkowe I rzędu:
Czy trzeba skorzystać ze wzoru na pochodną ilorazu?
x√x2+y2
4 wrz 12:43
Mm: cały mianownik jest pod pierwiastkiem
4 wrz 12:46
ICSP: zapisz to za pomocą dużej literki U
4 wrz 12:48
4 wrz 12:51
ICSP: Policzę Ci pochodną po x. Pochodną po y będziesz musiał/a już sam/a policzyć
4 wrz 12:52
ICSP: Otóż dla (x;y) ≠ (0;0) mamy :
| | | | 1 | | √x2 + y2 − x * |
| * (x2 + y2)x | | | 2√x2 + y2 | |
| |
= |
| = |
| | x2 + y2 | |
| | x2 + y2 − x2 | | y2 | |
= |
| = |
| |
| | √x2 + y2 * x2 + y2 | | (√x2 + y2)3 | |
4 wrz 12:56
Mm: Tyle mi w zupełności wystarczy, dziękuję
4 wrz 12:56