WEKTORY
ada: Czy ktoś może mi wytłumaczyć jak to się liczy

Proszę!
Czy wektory stanowią bazę R
3?
(1,0,−1) (2,1,0) (0,0,1)
4 wrz 12:27
PW: Muszą być liniowo niezależne, to znaczy
a•(1,0,−1)+b•(2,1,0)+c•(0,0,1)=0
wtedy i tylko wtedy, gdy a=b=c.
Układ równań
{a+2b=0
{2b=0
{−a+c=0
powinien mieć jedyne rozwiązanie a=0, b=0 i c=0, co jest oczywiste.
Zajrzyj jeszcze do definicji bazy.
4 wrz 13:02
ada: Dzięki PW.
Mam jeszcze jedno pytanie bo jeszcze czasami tam przyrównuje się do x,y,z. Od czego to zależy
czy to jest α,β,γ czy x,y,z? Może głupie pytanie, ale nie rozumiem tego.
4 wrz 13:12
ada: A czy w tym 2 układzie nie powinno być b=0
4 wrz 13:20
ada:
4 wrz 13:53
PW: Tak, b=0 (druga współrzędna jest a•0+b•1+c•0, czyli b). Na szczęście (a może przez to)niewpływa
to na konkluzję.
Gdybyś chciała "z definicji" pokazać, że wektory te stanowią bazę, czyli każdy z R3 daje się
przedstawić jako ich liniowa kombinacja, to trzeba napisać, że dla dowolnego elementu (x,y,z)
możliwe jest przedstawienie
α•(1,0,−1)+β•(2,1,0)+γ(0,0,1) = (x,y,z).
Dlatego pisałem, żebyś jeszcze zajrzała do definicji bazy przestrzeni liniowej.
4 wrz 14:40
PW: nie wpływa (błędy pokazuje nawet edytor, ale ślepnę nieodwracalnie, stąd i częste pomyłki
literowe).
4 wrz 14:42
ada: A to jak przedstawię w tej pierwszej wersji to będzie dobrze czy muszę zastosować to drugą z
(x,y,z)? Polecenie mam takie jak na początku pisałam.
4 wrz 18:27
ada: Albo inaczej kiedy będę wiedzieć czy mam przyrównać do 0 czy do (x,y,z)
4 wrz 18:40
Basia: przeczytaj definicję wektorów liniowo niezależnych
4 wrz 18:43
aśś: Wektory są liniowo niezależne, wtedy gdy ich kombinacja liniowa znika tylko dlatego, że
elementy z ciała są zerowe.
Czyli te wektory =[0,0,0}

i potem rozwiązuje układ obliczając α,β,γ.
Tak to rozumiem.
4 wrz 18:49
aśś: Ja bym to tak zrobiła. Ale nie jestem pewna
4 wrz 18:50
Basia:
u→; v→ i w→ są liniowo niezależne jeżeli:
α*u→+β*v→+γ*w→ = 0→ ⇔ α=β=γ=0
czyli badając liniową niezależność musisz α*u→+β*v→+γ*w→ przyrównać do 0→
4 wrz 18:52
Basia: przecież PW o 13:02 napisał dokładnie jak to zrobić
4 wrz 18:53
ada: No tak własnie przyrównałabym do [0,0,0] jak aśś
4 wrz 18:53
ada: Basia nie złość się na mnie, ale czy możesz mi wytłumaczyć kiedy mam przyrównać do 0 a
kiedy do [x,y,z]

Jak mam samo polecenie 'Czy wektory stanowią bazęR
3?' Nie rozumiem tego
kompletnie

bo raz się robi tak a raz tak

/
4 wrz 18:57