matematykaszkolna.pl
pytanie tn: podstawy analizy matematycznej W.Rudin Co sądzicie o tej książe ? dobra do nauki na studiach?
4 wrz 11:52
pigor: ... kiedyś mówiło się o niej ; idealna (najlepsza) dla teoretyków matematyki z powodu − współczesnego podejścia do analizy, a więc jeśli cię to kręci (teoria), to bardzo dobra, ale dla kierunków niematematycznych zapewne za trudna . ... emotka
4 wrz 12:12
pigor: ... , mylące dla wielu jest to słowo w tytule "podstawy" , bo są tam podstawy TAK, ale chcących się zająć mocna teorią , a nie np., aby zrealizować znaną dla większości maksymę 3 razy z , czyli zakuć, zdać, zapomnieć . ... emotka
4 wrz 12:20
PW: Podzielam zdanie przedmówcy, jak to się mówi. Z tej książki na pewno się nie nauczysz nic, jeśli jesteś dopiero na etapie poznawania tajników sztuki. Jest za trudna. Może być użyteczna dla dobrego studenta matematyki ze specjalizacją matematyka teoretyczna, i to raczej na etapie podsumowania wiedzy.
4 wrz 12:28
tn: więc jakie wg Was są dobre pozycje ?
5 wrz 15:49
wredulus_pospolitus: tn ... ale dobre do czego do taktyki 3z
5 wrz 16:04
michal: tak, żebym jak najłatwiej zdał egzamin (była w tym pomocna)
6 wrz 09:27
wredulus_pospolitus: do taktyki 3z żadna książka nie jest dobra ... do tej taktyki używa się kserowanych od kogoś notatek i przepisanie ich na ściągi (albo kserowanie ich w "mniejszej−ściągowej" wersji) A tak poważniej −−− jeżeli chcesz zaliczyć Analizę i o niej zapomnieć ... to lepiej zmień kierunek na jakiś humanistyczny, bo całki/równania różniczkowe/pochodne będą Ciebie prześladować przez cały tok nauczania na politechnice czy jakimś tam kierunku ekonomicznym.
6 wrz 09:31
Janek191: Prof. dr hab. Kazimierz Goebel prowadził wykłady z analizy matematycznej wg. tej książki.
6 wrz 09:44
Janek191: Popieram wypowiedź Pigora.
6 wrz 09:47
Antek: tn. Moze zapytaj o to kolege fx
6 wrz 10:26
fx: Jako, że zostałem wywołany do odpowiedzi, postaram się zasugerować kilka pozycji książkowych. Przede wszystkim dla wielu idealny jest Krysicki & Włodarski. Moim zdaniem do nauki analizy się nie nadaje, bo nauka choćby podstaw analizy to coś więcej niz zapamiętanie algorytmów obliczeń typowych zadań. Moim zdaniem, ciekawą pozycją do zapoznania się z podstawami analizy jest Rachunek różniczkowy i całkowy F. Leji. Dla większości studentów kierunków technicznych jest to podręcznik wystarczający. Godnym polecenia jest również podręcznik Kuratowskiego o tym samym tytule czy książka Leji. Znajdziesz w obu trochę więcej niż minimum teorii i po opanowaniu zagadnień z jednej z tych książek będziesz znał podstawowe pojęcia analizy matematycznej w ramach 1. i może nawet 2. semestru studiów technicznych (pochodna, całka nieoznaczona, oznaczona, całki wielokrotne, szeregi, równania różniczkowe zwyczajne). Jeśli interesują Ciebie tytuły nie tylko traktujące stricto o analizie ale zawierające w sobie niemal kompletny kurs matematyki w ramach studiów technicznych − sugeruję Matematyka dla wyższych szkół technicznych Dziubiński oraz Otto, Matematyka dla inżynierskich studiów zawodowych. Oba tytuły są bardzo przystępne. Dostępne dosłownie za grosze w antykwariatach i portalach aukcyjnych. Polecam gdy chcesz bezboleśnie nauczyć się matematyki na studiach. Godnym polecenia jest podręcznik Tarnawskiego − Matematyka dla studiów technicznych. Świetna książka, kŧóra zawiera niemal wszystkie podstawowe zagadnienia kluczowe dla przyszłego inżyniera. Książka jest trudniejsza w odbiorze od wcześniej prezentowanych ale moim zdaniem idealna publikacja dla inżyniera.
6 wrz 11:04
pigor: ..., no, a ja poleciłbym taką : na politechnikę IDEALNA I.A. Maron " Zadania z rachunku różniczkowego i całkowego − funkcje jednej zmiennej", tłumaczenie z j. ros. T. Trajdos, wyd. WNT, I wydanie 1974 r. stron 485, format A5, −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
6 wrz 13:37
fx: Będąc w tym rejonie geograficznym polecam zbiór zadań z matematyki wyższej Minorskiego, przyjemne zadania, na politechniki IMO idealne.
6 wrz 13:51
pigor: ... , tak, ale w MInorski−m (tez tłumaczenie z ros.) są tylko odpowiedzi, a w Maron−ie 90% z rozwiązaniami podobnie jak w Zaporożcu . ... emotka
6 wrz 14:02
Antek: pigor . mam pytanie . mam Zaporozca i Minorskiego . Wobec tego czy jest sens kupowac tez ten zbior Maronia ? Znalazlem go na allegro za 3 dyszki l bez przesylki
6 wrz 14:17
pigor: ... no właśnie Marona liczą w cenie na Allegro, ale jak masz już te dwie pozycje to sądzę, że zastąpią Marona . ... emotka
6 wrz 14:57
Antek: Dziekuje za odpowiedz emotka I w dodatku jest tylko jedna pozycja wystawiona na aukcji
6 wrz 15:00
pigor: ... , jeśli jedna , a nie zaczął się rok akademicki, to ja bym jednak ją kupił, bo jest świetna, a kiedyś jak zechcesz ja sprzedać (ja ją mam i nawet nie myślę o tym), to na pewno na niej nie stracisz . emotka
6 wrz 19:03
Antek: Dzieki za sugestie . Zaraz ja zamowie > emotka
6 wrz 20:39