Ekstremum, pochodna funkcji 2 zmiennych
pet: Muszę obliczyć ekstrema następującej funkcji, problem w tym, że nie wiem jak powinna wyglądać
pierwsza pochodna po y. Znajdzie się ktoś uprzejmy i pomoże?

f(x,y)= e
x (x
2+y
2)
4 wrz 11:36
ICSP: f'y = 2yex
4 wrz 11:43
pet: f''
yy=2 czy 2e
x 
Nie ogarniam liczby e
4 wrz 11:54
ICSP: pierwsza opcja. ex gdy liczymy pochodną po y jest stałą
4 wrz 11:55
ICSP: tzn druga opcja
f'
yy = 2e
x
4 wrz 11:56
pet: dzięki piękne, mam nadzieję, że resztę ogarnąłem poprawnie ; ))
4 wrz 12:24