Geometria analityczna - obraz punktu
fragresist: Wyznacz obraz punktu P=(2,3) w symetrii względem prostej x+2y=0
4 wrz 11:23
Bogdan:

prosta k: y = ax + b, punkt P = (x
P, y
P), obraz punktu P w symetrii względem prostej k
| | −1 | |
Q = (xQ, yQ), prosta m⊥k przechodząca przez punkt P: y = |
| (x − xP) + yP, |
| | a | |
punkt S = (x
S, y
S) jest środkiem odcinka PQ
| | −1 | |
Po rozwiązaniu układu równań: y = ax + b i y = |
| (x − xP) + yP otrzymamy xS, yS. |
| | a | |
x
Q = 2x
S − x
A i y
Q = 2y
S − y
Q
4 wrz 11:46
pigor: ..., niech
P'=(x,y)= ? − szukany obraz punktu P, to kolejno np.
tak :
1) 2(x−2)−1(y−3)=0 ⇔
2x−y−1=0 − równanie prostej przez P prostopadłej do
danej,
2) y=2x−1 i x+4x−2=0 ⇔ x=0,4 i y= −0,2 , czyli
S=(0.4,−0.2) − punkt przecięcia
się tych prostych ,
3) ze wzoru na środek odcinka − tu
PP' : x+2= 0,8 i y+3= −0,4 ⇔
⇔ (x,y)=
(−1.2,−3,4)= (−65,−175) P' − szukany obraz punktu P. ...
4 wrz 12:02
fragresist: a co to jest za równanie x+4x−2=0?
4 wrz 13:00
fragresist: dobra, już wiem, wielkie dzięki
4 wrz 13:01
PW: Można też podejść do tego tak jak przy wyznaczaniu obrazu symetrycznego za pomocą cyrkla.
Napisać równania dwóch dowolnych okręgów o środkach na prostej x+2y=0 zawierających punkt P.
Punkty na prostej dobrać inteligentnie, żeby równania okręgów nie były zbyt skomplikowane.
Rozwiązać układ równań (równania tych okręgów), który pokaże szukany punkt symetryczny (jednym
rozwiązaniem układy będą oczywiście współrzędne punktu P, my szukamy tego drugiego).
4 wrz 13:10