trygonometria
zadanie: Czy jest prawda, ze sin70o<sin140o ? odp. nie
jak to zrobic obliczeniowo? poprosilbym o pomoc
4 wrz 10:49
artur....:
Wskazowka:
Wzory redukcyjne
4 wrz 11:13
PW: Nie można wnioskować, że skoro 70<140, to sin70°<sin140°, bo funkcja sinus nie jest rosnąca na
tym przedziale.
Dobrze jest przy rozwiązywaniu takiego zadania narysować wykres sinusa na przedziale od zera do
180°, przypomnieć symetrię tego kawałka wykresu względem osi x=90° i pokazać, gdzie leżą 70° i
140°.
4 wrz 12:35
pigor: ... , lub zapisać to np. tak :
sin140o= sin(180
o−40
o)= sin40
o < sin70o, bo
w I ćwiartce, czyli w (0
o;90
o) funkcja y=sinx jest rosnąca
(z def. większemu argumentowi ..., większa wartość) . ...
4 wrz 12:45
zadanie: dziekuje
rozumiem
4 wrz 17:46