logarytmy i ciagi
zadanie: 1.Czy nierównosc (log2a) · log3b≤(log2b) · log3a jest prawdziwa dla
a) a=5, b=7 ;
b) a=1/5, b=7 ;
c) a=5, b=1/7 ;
d) a=1/5, b=1/7 ?
odp.: a) T b) T c) T d) T
2. Czy wyrazy postepu geometrycznego trójwyrazowego o ilorazie q mozna ustawic
w takiej kolejnosci, aby utworzyły trójwyrazowy postep arytmetyczny, jezeli
a) q =−3 ;
b) q =−2 ;
c) q =2 ;
d) q =3 ?
odp.: a) N b) T c) N d) N
poprosilbym o wytlumaczenie chociaz na jednym przykladzie do kazdego zadania
4 wrz 10:46
irena_1: 1.
| | log3a | | log3a*log3b | |
L= |
| *log3b= |
| |
| | log32 | | log32 | |
| | log3b | | log3a*log3b | |
P= |
| *log3a= |
| |
| | log32 | | log32 | |
L=P dla a,b>0, czyli− prawda dla a), b), c), d)
4 wrz 16:22
irena_1: 2.
(a, b, c)− ciąg arytmetyczny, jeśli a+c=2b
a)
q=−3
a, −3a, 9a
(−3a, a, 9a) − nie
b)
q=−2
a, −2a, 4a
(−2a, a, 4a) − tak , bo −2a+4a=2*a
c)
q=2
a, 2a, 4a − nie
d)
q=3
a, 3a, 9a − nie
4 wrz 16:25
zadanie: bardzo dziekuje
4 wrz 17:49