zadanko
akuku: Mam problem z taka całką
∫9x
2ln(x+1)dx
∫9x
2ln(x+1)dx=9∫x
2ln(x+1)dx = licze przez czesci
u=ln(x+1)
v'=x
2
| | 1 | | 1 | |
=3x2ln(x+1)− |
| ∫x3* |
| dx = i na tym stanęłam i nie wiem jak tą całkę obliczyć |
| | 3 | | x+1 | |
4 wrz 10:35
akuku: wie ktos?
4 wrz 10:44
fx: | x3dx | | 1 | |
| = x2 − x − ( |
| ) + 1 i teraz bez problemu to policzysz  . |
| x+1 | | x+1 | |
4 wrz 10:48
fx: Oczywiście po lewej stronie nie powinno być w mianowniku różniczki x.
4 wrz 10:48
akuku: a jak to zrobiles?
4 wrz 10:49
akuku:
4 wrz 11:00
artur....: Podzielil wielomiamy − liceum sie.klania
4 wrz 11:07
akuku: a no tak, mam z tym maly problem, bo nie bylo mnie na tym na lekcji i sama sie za to nie
wzielam wtedy

ale nadrobie
4 wrz 11:16
Patryk: 9∫x
2ln(x+1)dx x+1=t→dx=dt ,x=t−1→x
2=t
2−2t+1
9∫(t
2−2t+1)lntdt ← tak tez raczej można ,tu nie ma dzielenia wielomianów
4 wrz 11:23
Bogdan:
Bez dzielenia bezpośredniego wielomianów i z zastosowaniem wzoru skróconego mnożenia
można tak:
| x3 | | x3 + 1 − 1 | | x3 + 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| − |
| = |
| x + 1 | | x + 1 | | x + 1 | | x + 1 | |
| | (x + 1)(x2 − x + 1) | | 1 | | 1 | |
= |
| − |
| = x2 − x + 1 − |
| |
| | x + 1 | | x + 1 | | x + 1 | |
4 wrz 11:26
akuku: dziekuje
4 wrz 11:30
akuku: Patryk a ta calke dalej przez czesci tak?
4 wrz 12:51
akuku:
4 wrz 13:09
akuku: hmm?
4 wrz 13:27
Patryk: tak
4 wrz 13:35