Równanie różniczkowe
Ada: Cześć forumowicze!
Mam problem z pewnym równaniem różniczkowym, które nie daje mi spokoju.
| dy | | 8dx | |
| = |
| |
| y*lny | | 2x2−16x+24 | |
Mam teraz zadziałać na to całkowaniem? Co w takim razie z tego wyjdzie?
Pozdrawiam i mam nadzieję, że pomoże jakaś dobra duszyczka
4 wrz 10:14
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
∫ |
| dy = .... przez podstawienie rozwiązujesz |
| | y*lny | |
| 1 | | 1 | |
| ∫ |
| dx = ... 'rozklad na ułamki proste' |
| 2 | | x2−8x+12 | |
i do dzieła
4 wrz 10:16
Ada: Takiej szybkiej odpowiedzi to się nie spodziewałam

w pierwszym podstawiłam t=lny i wychodzi, że = ln |lny| + C, tak może być?
4 wrz 10:22
Ada: | | 1 | | A | | B | |
a w drugiej całce zrobiłam |
| = |
| + |
| / * (x−2)(x−6) |
| | (x−2)(x−6) | | x−2 | | x−6 | |
1 = A(x−6) + B(x−2)
1 = Ax − 6A + Bx − 2B
1 = x(A+B) − 6A − 2B
A+B=0
−6A−2B=1
| 1 | | −14 | | 14 | |
| ∫( |
| + |
| ) dx |
| 2 | | x−2 | | x−6 | |
4 wrz 11:08
artur....:
Dobrze i dobrze ... pamietaj ze w drugim jeszcze 8 w liczniku jest
4 wrz 11:09
Ada: | | 1 | | 1 | |
to wtedy zamiast |
| przed całką można dać 4 (czyli 8 * |
| )? |
| | 2 | | 2 | |
4 wrz 11:12
artur....:
Si seniorita
4 wrz 11:13
Ada: Jak znam życie to i tak dostanę trudniejsze zadanie na egzaminie... Dzięki wredulus
pospolitus i artur....
4 wrz 11:18
Ada:
4 wrz 11:19