Rozwiązać w zbiorze liczb zespolonych róznanie
kajaa: z2 − 5z +7 +i =0
4 wrz 09:44
wredulus_pospolitus:
Δ = 25 −4(7+i) = −4i−3 = //wskazówka// = (1 −4i − 4)
√Δ = .... ile
4 wrz 09:49
kajaa: czyli (7+i) mam 'potraktować' jak jedną liczbę?
4 wrz 10:01
wredulus_pospolitus:
tak dokładnie ... w końcu jesteś w ciele liczb zespolonych
c = 7+i <−−− 'wyraz wolny'
4 wrz 10:04
wredulus_pospolitus:
tak samo jakbys w ciele liczb rzeczywistych miała:
x2+2x+3+√2 = 0
wtedy c = 3+√2 <−−− wyraz wolny
4 wrz 10:05
kajaa: ok rozumiem, jeszcze prosiłabym o pomoc z tamtym √Δ ....
4 wrz 10:10
wredulus_pospolitus:
wskazówka jest wystarczającą (moim zdaniem) pomocą
4 wrz 10:11
Janek191:
Δ = −4i − 3 = 1 − 4i − 4 = ( 1 −2i)2
√Δ = 1 − 2i lub √Δ = − 1 + 2i
4 wrz 10:22
artur....:
A przy liczniu miejsc zerowych +/− nie ma znaczenia
4 wrz 11:11