Bardzo proszę o pomoc!
Justyna: 3x − 2x
3 wrz 23:28
ICSP:
3 wrz 23:29
tola:
Co to jest? równanie? nierówność? ......
3 wrz 23:30
Justyna: żeby usunąć x z mianownika mnożymy przez xx czy mnożymy wyrażenie przez x?
3 wrz 23:32
ICSP: Niestety w tym przypadku nie można usunąć x z mianownika
3 wrz 23:32
Bogdan:
ja wiem jak to zrobić, trzeba po prostu zapisać tak: 3x − 2 i już
3 wrz 23:33
Justyna: A jesli jest takie działanie 3x−2x + 64 to możemy to wszytsko pomnożyć pzrez x? (czyli
otrzymamy 64x)
3 wrz 23:35
tola:
3 wrz 23:36
Justyna: czy tak tlyko w równaniach?
3 wrz 23:36
ICSP: możemy (oczywiście dla x ≠ 0 )
wtedy jest :
| 3x−2 | | 3x −2 | | 64x | | 3x − 2 + 64x | | 67x − 2 | |
| + 64 = |
| + |
| = |
| = |
| |
| x | | x | | x | | x | | x | |
3 wrz 23:38
Bogdan:
Podaj pełną treść zadania
3 wrz 23:39
tola:
Tak , ale przy założeniu,że x≠0

Dlatego na samym początku koniecznie podajemy założenia!
3 wrz 23:39
pigor: hmm ... , a może chcesz tak :
| 3x−2 | | 2 | | 3x−2 | | 2 | | 2 | |
| = 3 − |
| , zaś |
| +64= 3− |
| +64= 67 − |
| i tyle .  |
| x | | x | | x | | x | | x | |
3 wrz 23:48
tola:
Ja tak nie chcę
3 wrz 23:49
pigor: ..., gdzie oczywiście to ma sens ⇔ x∊R\{0}=D. ...
3 wrz 23:49
pigor: cześć ...
tola
3 wrz 23:53
Justyna: Kombinuje jak rozgryźć liczy zespolone a dokładnie takie działanie
3i−2i + 64 myślałam żeby pierwszą część pomnozyc przez ii to wtedy byłoby
3i2−2ii2
wiedząc że i2 = −1
wynik wyszedł by −2i + 61
natomiast koleżanka upiera się że mnozy się też 64 przez i... ( ale to jakby bbyło równanie a
pzrecież nie jest) chyba że się myle xd
3 wrz 23:53
ICSP: wystarczy ze przemnożysz przez i bo wtedy :
| 3i − 2 | | 3i2 − 2i | | −3 − 2i | |
| + 64 = |
| + 64 = |
| + 64 = 3 + 2i + 64 = 67 + 2i |
| i | | i2 | | −1 | |
3 wrz 23:58
Justyna: bardzo dziekuje za pomoc
4 wrz 00:00
pigor: jeśli już to możesz, ale
rozszerzyć przez i ułamek, a wtedy :
| 3i−2 | | 3i2−2i | | −3−2i | |
| +64= |
| +64= |
| +64= 3+2i+64= 67+2i ...  i koniec |
| i | | i2 | | −1 | |
4 wrz 00:01
pigor: ...a najlepiej to po prostu rozszerzyć przez
sprzężenie i, czyli przez −i , a wtedy :
| 3i−2 | | 2 | | −2i | |
| +64= 3− |
| +64= 3− |
| +64= 67+2i . ...  |
| i | | i | | −i2 | |
4 wrz 00:15