Granica
golo: Siema. Jeśli mam granicę lim przy x−>0 x
3*lnx to czy mogę zrobic to w taki sposób?
lim przy x−>0 x
3*lnx z reguły de'Hospitala
| | (x3)' | | 3x2 | |
= lim |
| = lim |
| to znów z reguły de'Hospitala |
| | (lnx−1)' | | −lnx−2 | |
| | (3x2)' | | 6x | | 6 | |
=lim |
| =lim |
| itd aż dojdę do lim |
| =0 |
| | (−lnx−2)' | | 2lnx−3 | | −6lnx−4 | |
3 wrz 23:13
PW: | | lnx | | | |
lim xlnx= lim |
| = lim |
| = lim −x =0 |
| | | | | |
Tak będzie szybciej
3 wrz 23:37
Bogdan:
| | lnx | |
raczej tak: x3*lnx = |
| i teraz de'Hospital |
| | | |
3 wrz 23:37
Bogdan:
3 wrz 23:37
pigor: ..., jeśli już, to szybciej tak :
| | lnx | | | |
lim x→0 x3lnx= lim x→0 |
| = H= lim x→0 |
| = |
| | x−3 | | −3x−4 | |
| | x4 | | x3 | | 0 | |
= lim x→0 |
| = lim x→0 |
| = |
| = 0−. ...  |
| | −3x | | −3 | | −3 | |
3 wrz 23:43
pigor: .., no a ja się ...

"grzebałem" i tyle
3 wrz 23:44
golo: ale, czy mój sposób też jest prawidłowy?
3 wrz 23:53
pigor: ,,,, no tak, tylko, że chyba jesteś masochistą , co
3 wrz 23:55
golo: Bywa czasem
3 wrz 23:57
pigor: ..., rozumiem ...

i pozdrawiam
4 wrz 00:02
PW: Bogdanie, dla ścisłości: nie pomyliłem się o 23:37, uznałem że wiemy jaka jest granica
x2, wobec tego zająłem się "resztą', tzn. xlnx. Nie napisałem tego wyraźnie, myślałem że
golo już będzie wiedział.
4 wrz 14:58