Czy działanie jest grupą i grupą abelową
Jola: Sprawdzić czy podane działanie jest grupą, grupą abelową:
a) x◯y = (x₁+y₁ , x₂+2y₂) w zbiorze G=R2 , x=(x₁,x₂), y=(y₁,y₂)
b) x◯y = (x₁+y₁+1 , x₂+y₂) w zbiorze G=R2 , x=(x₁,x₂), y=(y₁,y₂)
3 wrz 22:59
Jola: Wiem, że odpowiedź do a brzmi "nie", a do b "tak", ale niestety nie wiem, jak to rozwiązać.
3 wrz 23:04
PW: Definicje

!
Grupa i działanie to różne pojęcia, nie można pytać, czy działanie jest grupą.
a) działanie nie jest łączne.
Wystarczy pokazać na przykładzie:
((1,2)◯(3,4))◯(1,1)=(1+3,2+2•4)◯(1,1)=(4,10)◯(1,1)=(5,12)
(1,2)◯((3,4))◯(1,1)=(1,2)◯(4,6)=(5,14)
Matematyk wolałby pewnie na symbolach, ale to nie polepszy jakości dowodu, że działanie nie
jast łączne.
3 wrz 23:28
Godzio:
Kiedy mamy do czynienia z grupą ? Muszą być spełnione następujące warunki:
1. Działanie jest łączne
2. Istnieje element neutralny
3. Istnieje element odwrotny
Dodatkowo jeśli działanie jest przemienne, otrzymujemy grupę abelową.
a)
x◯y = (x1 + y1, x2 + 2y2)
1. (x◯y)◯z = (x1 + y1,x2 + 2y2)◯z = (x1 + y1 + z1, x2 + 2y2 + 2z2)
I już widać, że nie otrzymamy tego samego co w przypadku
x◯(y◯z) = (x1 + y1 + z1,x2 + 2y2 + 4z2) (o ile się nie pomyliłem
Należy wskazać kontrprzykład, no to weźmy:
x = (0,0), y = (0,1), z = (0,1) wtedy
(x◯y)◯z = (0,2)◯(0,1) = (0,4)
x◯(y◯z) = (0,0)◯(0,3) = (0,6)
Czyli nie jest to grupa,
b) Sprawdźmy sobie najpierw przemienność:
x◯y = (x1 + y1 + 1,x2 + y2) = (y1 + x1 + 1,y2 + x2) = y◯x
Dalej po kolei
1. (x◯y)◯z = (x1 + y1 + 1,x2 + y2)◯(z1,z2) =
(x1 + y1 + 1 + z1 + 1,x2 + y2 + z2) = (x1 + (y1 + z1 + 1) + 1,x2 + (y2 + z2) ) =
= (x1,x2)◯(y1+z1 + 1,y2 + z2) = x◯(y◯z) − ok.
2. e◯x = x ⇔ (e1 + x1 + 1,e2 + x2) = (x1,x2) ⇔ e1 + x1 + 1 = x1 i e2 + x2 = x2
⇔ e1 = −1, e2 = 0, stąd e = (−1,0)
3. x−1◯x = e ⇔ (x1−1 + x1 + 1, x2−1 + x2) = (−1,0) ⇔
x1−1 + x1 + 1 = −1 i x2−1 + x2 = 0 ⇔ x1−1 = −2 − x1 i x2−1 = −x2
stąd x−1 = (−2−x1,−x2)
Ponieważ mamy przemienność, nie musimy sprawdzać jak się zachowują na odwrót (tzn. x◯e i
x◯x−1)
3 wrz 23:40
Jola: Dzięki

!
3 wrz 23:41
Oliwier: G= R kwadrat, a element odwrotny i neutralny muszą przecież należeć do zbioru G,
czy nie jest więc tak, że system algebraiczny z drugiego przykładu nie jest grupą?
5 paź 16:58
ite:
Takie są właśnie wnioski Godzia, zbiór i działanie z pkt b/ spełniają warunki i tworzą
grupę abelową.
9 lis 15:14
ite:
G=R2 to zbiór uporządkowanych par liczb rzeczywistych.
− element neutralny
Skoro e = (−1,0), to ta para należy do G.
− element odwrotny
Jeśli mamy dwie dowolne liczby rzeczywiste np. x1, x2, to liczby do nich przeciwne −x1, −x2
również są l.rzeczywistymi, tak samo jak liczba −2−x1 zawsze będzie liczbą rzeczywistą.
Czyli każda para (−2−x1,−x2) należy do G.
9 lis 15:46