vietea
lena: jak dokończyć przykład .
liczby x1 i x2 są pierwiastkami równania −6x2+3x+2 . oblicz wartość wyrażenia : |x1−x2|
wiem że trzeba zapisać to pod pierwiastkiem i rozwinąć do : x1 kwadrat−2x1x2+x2 kwadrat ale co
dalej
3 wrz 22:52
Saizou : | | −b−√Δ | | −b+√Δ | | −2√Δ | | −√Δ | |
x1−x2= |
| − |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 2a | | 2a | | a | |
lub
3 wrz 23:00
tola:
| | −b+√Δ | | −b−√Δ | | −b+√Δ+b+√Δ | | 2√Δ | | √Δ | |
x1−x2= |
| − |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 2a | | 2a | | 2a | | a | |
| | √Δ | |
|x1−x2|= | |
| |=............ |
| | a | |
3 wrz 23:01
bezendu:
−6x
2+3x+2
|x
1−x
2|=
√(x1−x2)2=
√x12+x22−2x1x1
| | 1 | | 1 | | 11 | |
(x1+x2)2−2x1x2=( |
| )2−2*(− |
| )= |
| |
| | 2 | | 3 | | 12 | |
3 wrz 23:02
Mila:
Bezendu popatrz wyżej.
3 wrz 23:21
ale: w odp jest √57 przez 6
3 wrz 23:29
lena: już wyszło
3 wrz 23:34
tola:
Δ=9+48= 57 ,
√Δ=
√56 i a= −6
| | √57 | | √57 | | √57 | |
|x1−x2|= | |
| |=| |
| |= |
| |
| | a | | −6 | | 6 | |
3 wrz 23:35
bezendu: Pomyliłem się w mianowniku 6 powinna być
3 wrz 23:42
lena: a jak zrobić przykład 1 przez x1 do kwadratu*x2 + 1 przez x1+x2 do kwadratu
3 wrz 23:45
tola:
| 1 | | 1 | | x12+x22 | | (x1+x2)2−2x1*x1 | |
| + |
| = |
| = |
| |
| x12 | | x22 | | (x1*x2)2 | | (x1*x2)2 | |
| | −b | | c | |
i wzory Viete'a podstaw za x1+x2= |
| i x1*x2= |
| |
| | a | | a | |
3 wrz 23:48
lena: tylko że to ma być 1 przez x1 do kwadratu*x2 + 1 przez x1+x2 do kwadratu
3 wrz 23:52
tola:
Napisz to porządnie ! ( po lewej stronie masz wskazówki "wpisz a otrzymasz"
4 wrz 00:02
4 wrz 00:03
4 wrz 00:13
lena: i jeszcze 2

robie i nie wychodzi
x1
3+x2
2 powinno wyjść
−279343
a w tym pierwszym 2232
4 wrz 00:30