Równania logarytmiczne
Bajka: Rozwiąż równania:
a) log4 2x−1 = log4(4−x)
b) log(x+ 32) = log 1x
c) log3(x−1) = log3 12x−1
d) log4(x+3) − 2 = log4(x−1) − log48
3 wrz 22:11
wredulus_pospolitus:
logarytmy umiemy
3 wrz 22:14
Bajka: Niezbyt, bo jeszcze ich nie miałam. Łatwiejsze przykłady robię sama, ale tych nie potrafię.
3 wrz 22:19
3 wrz 23:27
Janek191:
Np.
| | 2 | |
a) log4 |
| = log4 ( 4 − x) |
| | x −1 | |
| | 2 | |
Założenia: x ≠ 1 ∧ |
| > 0 ∧ 4 − x > 0 |
| | x −1 | |
czyli x > 1 ∧ x < 4
−−−−−−−−−−−−−−−
2 = ( 4 − x)*( x − 1)
2 = 4x − 4 − x
2 + x
x
2 − 5x + 6 = 0
( x − 2)*(x − 3) = 0
Odp.
x = 2 ∨ x = 3
===========
4 wrz 09:25
Janek191:
Np. d )
log
4 ( x +3) − 2 = log
4 (x − 1) − log
4 8
Założenia: x + 3 > 0 ∧ x − 1 > 0 ⇒ x > 1
−−−−−−−
log
4 ( x + 3) − log
416 = log
4 ( x − 1) − log
4 8
| | x + 3 | | x −1 | |
log4 |
| = log4 |
| |
| | 16 | | 8 | |
x + 3 = 2x − 2
2x − x = 3 + 2
Odp.
x = 5
====
4 wrz 09:43