prosta przechodząca przez punkt
trrrn: wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt A (6,−4) i przecinającej oś OX pod kątem 120
stopni
3 wrz 21:55
bezendu:

tg120
0=−
√3
y=−
√3x+b
−
√3*6+b=−4
−3
√6+b=−4
b=−4+6
√3
y=−
√3x−4+6
√3
3 wrz 21:59
Bogdan:
od razu korzystając z y = a(x − x0) + y0:
y = −√3(x − 6) − 4 ⇒ y = −√3x + 6√3 − 4
3 wrz 22:06
pigor: ..., np. z równania prostej przez 1 punkt (xo,yo) :
y−yo = a(x−xo) mamy y+4 = a(x−6) , gdzie
a=tg120o= tg(180o−60o)= −tg60o= −√3, czyli
y=√3(x−6)−4 − szukane równanie prostej . ... :
3 wrz 22:08
pigor: ..., przepraszam "zgubiłem'' znak − przy √3
3 wrz 22:09